23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Generationsskifte Hosta Industries A/S i Hjallerup

Orla Mosevang har gennemført generationsskifte for sin 35 år gamle virksomhed Hosta Industries A/S i Hjallerup. De to sønner Christian Mosevang, 30 år, og Søren Mosevang, 25 år, har hver især overtaget 25 pct. af virksomheden.

»Det værste er, når de kører en tur uden at sige, hvor turen går hen.«

Orla Mosevang har gennemført generationsskifte for sin 35 år gamle virksomhed Hosta Industries A/S i Hjallerup. De to sønner Christian Mosevang, 30 år, og Søren Mosevang, 25 år, har hver især overtaget 25 pct. af virksomheden og gør klar til at styre virksomheden mod øget eksport og fokus på mindre samt mellemstore virksomheder.

Orla Mosevang sidder på resten af aktierne. Endnu. For den lune virksomhedsejer har faktisk planer om at trappe ned og arbejde mindre. Ifølge hans hustru er der næppe udsigt til det, men en samling gamle traktorer (15 stk. i alt), kommende hundehvalp samt en passion for gamle biler står klar til at fylde tomrummet efter en lang erhvervskarriere.

»Drengene er vilde med robotter og maskiner. Når de kører uden at sige, hvor de skal hen, så ved jeg bare, at endnu en maskine er ved at finde vej til virksomheden,« fortæller Orla Mosevang, mens han viser sin virksomhed frem.

Han erkender dog, at både robotter og maskiner er vigtige i konkurrencen mod Østen.

Hosta Industries hører til blandt Danmarks førende underleverandører til metalindustrien i ind- og udland. Virksomheden startede sin tilværelse med at producere værktøj som underleverandør. Værktøjet blev lavet på licens for en tysk producent. I dag tæller kundekredsen blandt andre Bang & Olufsen og Grundfos. Hosta Industries laver også en del til fødevareindustrien og møbelindustrien.

Siden starten for præcis 35 år siden har virksomheden bygget til 11 gange. I dag råder Hosta Industries over 9000 kvadratmeter.

»Jeg har faktisk prøvet at tælle sammen på det. Jeg går syv kilometer om dagen her på virksomheden,« fortæller den nordjyske fabrikant.

Når der var behov for at udvide, så gik Orla Mosevang ind for at tælle pengene i kassen. Dernæst gik han ud og plantede to jernstænger i jorden for at vise, hvor meget virksomheden måtte udvide.

»Ja, vi har skrevet i gulvet, hver gang vi har bygget til. Så kan vi holde styr på, hvornår de forskellige afdelinger er bygget,« forklarer Orla Mosevang, der udover sine sønner også har datteren Birgitte, der er 33 år.

Med hjælp fra en revisor fik Orla Mosevang forberedt et generationsskifte i god tid. Der blev oprettet et selskab sideløbende med Hosta, hvor børnene blev aktionærer. Og den nye generation er allerede kørt i stilling. Christian Mosevang er afdelingsleder for den del af virksomheden, der beskæftiger sig med laserskæring, mens Søren Mosevang står i spidsen for salget.

»Det er en medfødt skavank, men det er skam helt frivilligt,« siger Søren Mosevang, mens fotografen gør klar til at forevige trioen.

Orla Mosevang glæder sig over, at sønnerne vil køre selskabet videre. Hvis de havde takket nej, så ville virksomhedens grundlægger have solgt til nogle af medarbejderne.

»Et salg til eksterne investorer var ikke mit ønske. Jeg ville føle mig fattig, hvis jeg blot stod tilbage med en check i hånden,« fortæller den nordjyske fabrikant.

Ifølge Søren Mosevang skal Hosta Industries fremadrettet koncentrere sig om eksport og de mindre samt mellemstore virksomheder.

»Det er her, vi ser størst potentiale. Vi er bedst til kunder af denne størrelse, idet vi kan geare produktionen til både små og store serier,« forklarer han.

Christian Mosevang tilføjer, at flere kunder blandt de mindre og mellemstore virksomheder gør det muligt at sprede aktiviteterne og dermed styre udenom eventuelle konjunktursvingninger.

»På den måde kan vi styre efter de markeder, hvor der er travlt. Derfor mærker vi sjældent nedgang. Vores produktion er fleksible og kan omstilles efter de behov, der er i markedet,« siger Christian Mosevang.

Hosta Industries havde i regnskabsåret 2006/2007 en bruttofortjeneste på 23,9 mio. kr. mod tidligere 20,4 mio. kr. samt et overskud på knap 4 mio. kr., hvilket næsten var en fordobling i forhold til året før. Men det er ikke regnskaber og talgymnastik Orla Mosevang fylder sin hverdag med.

»Det er først for fire år siden, at vi begyndte at lave budgetter. Det var jo gået meget godt indtil da,« siger den nordjyske fabrikant.

Muligheden for at producere små serier til en konkurrencedygtig pris, høj kvalitet og nærhed til markedet er ifølge ledelsen hos Hosta Industries nogle af virksomhedens største styrker. Eksportmarkederne omfatter blandt andet Sverige, Frankrig, Polen, Norge og Tyskland.

»Vi søger altid at sprede vores aktiviteter, så størstedelen af omsætningen ikke afhænger af en enkelt kunde. På nuværende tidspunkt tegner vores største kunde sig for 15 pct. af omsætningen,« forklarer Orla Mosevang.

Med et solidt produktionsapparat og 35 års erfaring samlet under et tag, står den nye generation hos Hosta Industries klar til at føre virksomheden sikkert gennem de næste 35 år.

I det fjerne kan man høre en fløjtende mand nærme sig. Pludselig står grundlæggeren af Hosta Industries i receptionen. I sin blå kittel. Men det er slet ikke så mærkeligt, for Orla Mosevang er fabrikant, og den blå kittel er godt indrettet med store lommer samtidig med, at den er praktisk ude i produktionen.

»Velkommen til. Jeg skal lige hente min pibe,« siger Orla Mosevang, mens han åbner døren til mødelokalet, der er indrettet med store, solide egetræsmøbler.

Tilbage med piben i den ene hånd og tændstikker i den anden er han klar til at fortælle om sit erhvervseventyr.

Da Orla Mosevang tilbage i 1973 tog en beslutning om at starte på egen hånd var der ikke mange, der troede på, at han ville få succes. Ikke fordi kompetencerne ikke var i orden, men fordi oliekrisen rasede, og arbejdsløsheden var høj. Men det fik ikke Orla Mosevang til at droppe sine planer. Han gav afkald på både hus, bil og ægteskab for at realisere sin drøm.

»Jeg ville starte for mig selv og drive en fabrik med måske to eller tre mænd ansat. Familiens reaktion var, at nu skulle de nok snart til tvangsauktion. Men lige pludselig havde vi brug for en mand mere. Og en mand mere. I dag er vi 48 medarbejdere,« fortæller Orla Mosevang, mens han stryger endnu en tændstik.

Nu hvor de to sønner er trådt ind i virksomheden, vil Orla Mosevang gerne trappe lidt ned.

»De gør det rigtig godt drengene, og personalet har taget godt imod dem. Jeg bliver her nok to til tre år mere,« vurderer selskabets grundlægger.

Han er helt tryg ved, at drengene har sat deres sparepenge i selskabet, og han glæder sig over deres interesse for virksomheden.

»De er jo med til at bevare den sjæl, der er bygget op i virksomheden gennem tiden,« forklarer Orla Mosevang, der bor på en gård i Hjallerup sammen med sin hustru.

De 100 hektar jord er i dag forpagtet ud, men gården er rar at have, når de mange fritidsinteresser skal udfoldes. De kræver nemlig plads. Især den store samling gamle traktorer, der i øjeblikket tæller 15 stk. fra blandt andet Ford og Ferguson.

»Jo, men det er hyggeligt at starte en af dem op tidligt lørdag morgen og så køre ud i skoven,« forklarer Orla Mosevang.

Børnene har foræret deres far et gavekort på en hundehvalp af racen Gammel Dansk Hønsehund, så den kan gå med på jagt. En interesse Orla Mosevang deler med sine sønner. Rygtet siger, at Søren Mosevang er den dygtigste af de tre jægere, men Orla tager ifølge ham selv nu også mest med for hyggens skyld.

»Jeg har altid syntes, at jægere er nogle høflige folk. De hilser så pænt på hinanden,« siger Orla Mosevang med et glimt i øjet.

Også motorcykler og gamle biler, især den charmerende gamle »Boblen« fra Volkswagen, kan de tre drenge i familien samles om.

»Altså når jeg går på pension, så vil jeg gerne finde en fra 1956. Måske begynder jeg at trappe lidt ned om et år,« funderer Orla Mosevang.
Kilde Børsen




Hosta Industries A/S
Gørtlervej 1
9320 Hjallerup
Brønderslev Kommune
Danmark
CVR nummer: DK14119094
P nummer: 1000683228

Send til en kollega

0.032