23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Slut med skadelige ftalater i Elektronik

I alt fire skadelige ftalater i elektronik forbydes nu af EU med virkning fra 2019, og vil gælde alt elektronik.

Der er tale om fire hormonforstyrrende ftalater, som nu er forbudt i al elektronik i hele EU fra 2019. EU’s kemikalieagentur har for nylig meddelt, at de yderligere vil udarbejde et forslag sammen med Danmark om at begrænse de fire ftalater i andre varer end elektronik. Ftalaterne er mistænkt for at kunne skade evnen til at få sunde børn.

De fire ftalater, som EU nu forbyder, findes i stort set alt elektronik, der indeholder plast eksempelvis føntørrere, høretelefoner og computere. Ftalaterne bruges primært i ledninger, hvor de tilsættes for at gøre plasten blød. Ftalaterne kan frigives fra elektronikken, og forbrugerne kan blive udsat for ftalaterne ved berøring af elektronikken og gennem støvet, da ftalater kan frigives til luft og bindes til støv.

De fire stoffer der begrænses er:
- DEHP (bis(2-ehtylhexyl)ftalat)
- BBP (butylbenzylftalat)
- DBP (dibutylftalat)
- BIBP (diisobutylftalat)

Danmark har tidligere trukket et varslet dansk forbud mod de fire ftalater tilbage, da EU-landene ikke må indføre nationale forbud, før det videnskabelige grundlag er vurderet på hele EU’s vegne. Forbuddet er en del af et EU’s RoHS direktiv. Når ftalaterne forbydes gennem RoHS direktivet, betyder det sandsynligvis, at hele den globale elektronikproduktion vil udfase brugen af ftalater i elektronik, som de har gjort med øvrige stoffer, der er forbudt i RoHS.

Forbuddet træder i kraft i 2019.
For medicinsk udstyr, samt for måle- og kontroludstyr træder forbuddet i kraft i 2021.
RoHS direktivet forbyder farlige stoffer i elektronik. I dag forbyder direktivet bly, kviksølv, cadmium, krom VI og de brommerede flammehæmmere PBB og PBDE. RoHS direktivet giver Kommissionen bemyndigelse til at forbyde kemiske stoffer i elektronik hvis de forurener affaldsstrømmen, forhindre genanvendelse af materialer, udsætter arbejdere på affaldsanlæg eller miljøet for farlige stoffer eller der findes bedre alternativer.

Start søgningen efter alternativer i god tid
Forbuddet af ftalater skaber en naturlig udfordring for størstedelen af leverandører af elektronik indenfor EU, nemlig jagten efter alternativer. Rådgiver fra Bureau Veritas HSE, Peter Broe Bendtsen, udtaler at processen efter alternativer for ftalater kan være lang, hvortil det er en god idé at starte i god tid.

Bureau Veritas HSE kan være en brugbar partner i jagten efter alternativer for ftalater. Ønsker du hjælp til denne proces? Kontakt: Bureau Veriats HSE på tlf. +45 75508811, mail: infoHSE@dk.bureauveritas.com eller web: www.bvhse.dk

Bureau Veritas
Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia
Vesterbrogade 149, 1620 København V
Bavnehøjvej 5, 1. sal, 6700 Esbjerg
7000 Fredericia
Fredericia Kommune
Danmark
CVR nummer: DK25601289
P nummer: 1008350686

Send til en kollega

0.156