23948sdkhjf

Skærpede ESG-krav sender salget i vejret hos Danfoss

Danfoss er mest kendt for at producere termostater, men i fremtiden vil virksomheden også være en elektrificeringsfrontløber

ESG-kravene har for alvor gjort deres indtog i produktionsindustrien i Danmark, og på fabrikkerne forsøger man hele tiden at holde strømforbruget lavt og produktionen høj. Det mærker man hos Danfoss Electronics and Drives, der blandt andet udvikler, producerer og sælger frekvensomformere.

- Vores frekvensomformere opfylder det voksende krav til strømbesparelser, som virksomhederne skal nå for at opfylde deres ESG-målsætninger. Og så er der en del virksomheder, der er meget optaget af uptime, og der kan man også få meget ud af at udnytte den nye teknologi i omformere, fortæller Claus Todbjerg Larsen, Head of Sales, Marketing og Services i Nordeuropa, Centraleuropa, EMEA Marine & Electrification hos Danfoss.

En frekvensomformer er en motorstyreenhed, der styrer en elektrisk motor ved at variere frekvensen og spændingen i strømforsyningen. Det styrer motorens hastighed og kan variere strømforbruget til den enkelte maskines energibehov. Og flere og flere i Nordeuropa omstiller produktionen, mærker man hos Danfoss Electronics and Drives, der i 2023 vækstede med knap 15 procent og for første gang nåede en omsætning på én milliard euro.

- Det er især de store virksomheder i den danske industri, der går forrest på det her område. En af fordelene er, at vi kan foretage udskiftningen uden at lukke produktionen ned, fordi mange maskiner har en backup pumpe. Vi har set eksempler på, at man kan spare helt op til 40 procent af energiforbruget med et fuldt optimeret energianlæg. Og vi ser, at de store er gået forrest, men at mindre virksomheder samtidig også kommer med, fortæller Claus Todbjerg Larsen.

Nogle virksomheder har måske flere hundrede frekvensomformere siddende i maskiner i produktionen, så det kan være en større proces at udskifte dem, siger salgsdirektøren.

- Det er en kombination af regulativer, ESG-mål og et økonomisk aspekt, der gør, at virksomheden vælger at få frekvensomformere. En businesscase bliver noget mere attraktivt, når man også kan spare økonomisk. At få frekvensomformere installeret er jo en hel konkret måde at vise, at man handler, så mange virksomheder er interesserede i at få Danfoss ind og gennemgå fabrikken. Så kan man få plukket de lavthængende frugter med det samme og planlægge de lidt større ting, siger Claus Todbjerg Larsen.

Norske færger er frontrunners

Det største ben hos Danfoss Electronics and Drives er dog digitaliseringen af færger, og her har Norge i en årrække været frontrunners, mens Danmark er ved at komme med, fortæller Claus Todbjerg Larsen.

- Norge har sat standarden, når det kommer til frekvensomformere i færger. Man startede med de små færger, men det bliver større og større. Men vi er også ved at være med i Danmark med regeringens projekt om at elektrificere en række færger. Vi er i gang med 10-15 projekter, og jeg tror, at alle færger i fremtiden vil blive elektrificeret i én eller anden form. Kravene til f.eks. dieselmotorer bliver jo kun strengere, siger Claus Todbjerg Larsen.

I januar 2024 købte Danfoss Electronics and Drives 1500 VDC-konverterteknologien og produktionsteamet fra finske Ampner OY og kan nu også tilbyde løsninger indenfor batterienergilagring til sine kunder. I det hele taget tror Claus Todbjerg Larsen, at Danfoss i fremtiden vil være lige så kendt for sine elektrificeringsløsninger som sine termostater.

- Elektrificering kommer til at betyde rigtig meget for Danfoss i fremtiden. Større og større dele af samfundet vil blive elektrificeret, vi kører selv med elektriske lastbiler. Så det er et område, der vokser hos os, og som folk også vil identificere Danfoss med, siger Claus Todbjerg Larsen.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078