23948sdkhjf

Tavlen fortæller sandheden hos Styromatic

For at sikre en konkurrencedygtig produktion satser EMS-underleverandøren helhjertet på lean. En hidtidig effektivitetsforbedring på 25 procent taler sit tydelige sprog.
Det emmer af lean hos Styromatic i Brabrand. Tavler med kaizen-events, SMED-projekter og PDCA-cirkler er placeret strategisk i alle virksomhedens enheder. Og der holdes trofast møde ved tavlerne hver eneste dag, for hos Styromatic er det tavlerne, der fortæller sandheden.

Fabrikken ligner ved første øjekast et komplet lærebogseksempel på lean. Men COO hos Styromatic, Kim Storbank, understreger, at det er medarbejderne og ikke værktøjerne, der skal drive de løbende forbedringer.

- Du får forbedringerne fra gulvet, for det er der, din viden ligger, siger Kim Storbank til Electronic Supply.

Styromatic leverer EMS til blandt andre marineindustrien, greentech, telekommunikationsbranchen. Udover fabrikken i Brabrand ejer Styromatic også en fabrik i Thailand, hvor der også køres et leanforløb.

Tavlen fortæller sandheden
Det er på de daglige tavlemøder, at ledelsen kan tappe den værdifulde viden, som medarbejderne ligger inde med.

Hos Styromatic arbejder man derfor på at opbygge en kultur, hvor alle gerne vil deltage, men hvor der er fokus på, at det ikke nødvendigvis er den, der råber højest, som får de gode ideer. Indsatsen har betydet, at tavlerne hos Styromatic anses for en afspejling af tingenes tilstand, og alt skal på tavlen.

- Lederen kan ikke forholde sig til noget, hvis han ikke ved det. Det skal på tavlen, siger Kim Storbank og uddyber:

- Folk er kalibreret ind på den sandhed, tavlen fortæller. Nogle gange er det meget små ting, men de er også vigtige at synliggøre.

Det er især problemidentificering og problemløsning, som er på tapetet ved tavlemøderne, og det kræver ifølge Kim Storbank en stærk disciplin, men også kreativitet, at få det optimale ud af leanfilosofien.

- Der skal være plads til at agere. Risikoen er, at man går og tænker i firkanter og derfor ikke ved, hvad man skal gøre, når der kommer en rund, siger Kim Storbank til Electronic Supply.

Tydelige gevinster
Leansatsningen har efterhånden varet to år hos Styromatic, og det er gået støt fremad med mærkbare resultater som udbytte. Kim Storbank beretter, at elektronikvirksomheden blandt andet har reduceret antallet af fejl væsentligt samt halveret varer i arbejde på grund af hurtigere gennemløbstid i produktionen.

- Vi har opnået en effektivitetsforbedring på 25 procent, og jeg håber på 20 procent mere, beretter COO’en fra produktionsgulvet.

At produktiviteten er steget hos Styromatic, illustrerer Kim Storbank ved, at virksomheden har sparet to SMT-linjer væk i sin danske produktion og alligevel forbedret outputtet.

- Vi har sparet en investering på 1,5 mio. kr. ved at udnytte det eksisterende bedre, fortæller Kim Storbank.

Artiklen er en del af temaet Lean.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.081