23948sdkhjf

Nye standarder for digital lyd skaber nye forretningsmuligheder

Aktører på tværs af universiteter, private virksomheder og organisationer går sammen i et nyt forskningsprojekt, der skal skabe nye standarder for digital lyd.
Den digitale udvikling inden for lydteknologi har i dag mulighed for at producere lyd af hidtil uset høj kvalitet – og til lavere omkostninger end nogensinde før. Men kun de færreste forbrugere får glæde af det, fordi musikoptagelserne i dag ikke udnytter disse teknologiske muligheder.

Man kunne derfor med rette spørge, om forbrugerne oplever en større nytteværdi af et høj kvalitets musikanlæg til 40.000 kr. til deres stue eller til deres bil, hvis hele afviklingen af musikken sker med samme komprimerede lydkilde, nemlig en smartphone eller tablet, som i dag er den mest brugte musikafspiller.

– Vi står over for en seriøs lydudfordring, udtaler Knud Erik Skouby, professor og centerleder for CMI på Aalborg Universitet i København, der står i spidsen for det nye forskningsprojekt, ”SoundSenze”, som skal gøre højkvalitetslyd hot.

Kommercielle potentialer
At flertallet vælger smartphones frem for surround sound er ifølge professoren med til at påvirke kvaliteten af de musikoptagelser, der produceres; for hvorfor producere god, dynamisk lyd, når den i sidste ende ”vrides” igennem et par plastikhøjtalere?

Det er Center for Mobil og trådløs kommunikation (CMI) på Aalborg Universitet i København, Dali, Danmarks Rockmuseum, Gramex, Steinway Lyngdorf og TC Group, der er parterne bag forskningsprojektet, der skal forsøge at bremse den negative lydspiral og få både forbrugere, lyd- og musikbranchen samt telebranchen til at interessere sig for udvikling af højkvalitetslyd.

- Vi tror på, at der er et marked og ligger nogle kommercielle potentialer i udvikling af højkvalitetslyd til afvikling i det digitale miljø, men det kræver blandt andet, at forbrugerne får øjnene op for de store musikoplevelser, og at distributører af musiktjenester også kan se en forretning, de potentielt set går glip af, udtaler Knud Erik Skouby.

Projektet er et forprojekt, der i første omgang skal kortlægge de tekniske, økonomiske og kunstneriske muligheder, der er i forbindelse med udviklingen af fremtidens lydstandarder. Udover at gennemføre en end-to-end analyse, forventer parterne bag projektet at kunne introducere nogle nye bud på lydstandarder, der fremover gør det muligt for forbrugere og udbydere at vælge forskellige kvalitetesniveauer af den ”samme” musikoplevelse.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094