23948sdkhjf

Automatisering af produktionen kan generere milliarder

Der er mellem 31 og 42 mia. solide danske kroner at hente, hvis virksomheder i Danmark automatiserer dele af produktionen. Det viser en ny undersøgelse blandt medlemmer af Ingeniørforeningens industripanel.
821 respondenter, der alle er beskæftiget i produktionsvirksomheder, vurderer, at de kan øge produktiviteten med mellem 18 og 25 %, hvis de automatiserer. Det svarer til et potentiale på mellem 31 og 42 mia. kr., da den årlige bruttotilvækst i industrien er på ca. 175 mia. kr. Det viser en undersøgelse blandt medlemmer af Ingeniørforeningens industripanel, som er afsluttet i marts 2014.

- For os kommer undersøgelsens resultater ikke som nogen stor overraskelse, siger Kurt Nielsen, der er centerchef på Center for Robotteknologi.

- Vi er ude i danske virksomheder hver dag, hvor vi hjælper med at produktionsoptimere, afdække behovet for automation og med at implementere robotløsninger. Vi har set rigtig mange virksomheder i vores berøringsfelt, for hvem det har gjort en verden til forskel for virksomhedens eksistensvilkår at automatisere de rigtige steder i produktionsflowet, fortsætter han.

Manglende tid og kapital bliver i undersøgelsen anført som nogle af de største barrierer for at komme i gang med automation. Derudover føler mange, at de mangler indsigt på området.

- Udover helt konkret at hjælpe primært små og mellemstore virksomheder i gang med automation er en af vores fornemste opgaver på Teknologisk Institut naturligvis også at få formidlet tilstrækkelig viden på området til, at virksomhederne bliver i stand til at træffe de rette afgørende beslutninger omkring produktionsoptimering, uddyber Kurt Nielsen.

Samme antal ansatte – men flere højtuddannede
En af myterne omkring automation af produktionen handler om, at robotterne tager menneskers arbejde. Den myte er undersøgelsen ’Automatisering i industrien’ med til at afkræfte. Det billede, der tegner sig viser ganske rigtigt, at der i mange tilfælde bliver færre ufaglærte ansatte, men at der omvendt kommer flere højtuddannede til.

I begyndelsen af april kom det frem, at de helt store danske virksomheder vokser kraftigt og øger indtjeningen, men at væksten ikke smitter af på antallet af danske medarbejdere, da virksomhederne har lagt hele eller dele af deres produktion under himmelstrøg, hvor arbejdskraften er billigere.

- Det er også et signal om, at vejen til vækst og arbejdspladser i Danmark faktisk går via automation, siger Kurt Nielsen. Det baner nemlig vejen for at kunne producere mere, hvilket genererer flere arbejdspladser i andre led af organisationen. Det er faktisk en ren win-win.

De 23 største danske virksomheder skaber sammenlagt et resultat på ca. 70 mia. kr. efter skat. Et automationspotentiale på op mod 42 mia. kr. er også i den sammenligning rigtig mange penge.

Kilde: Teknologisk Institut

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14