23948sdkhjf

Elektronikindustrien vokser

Produktion til Norden og EU kan fortsat med fordel ske i Danmark. Udfordringen er den globale markedsplads, og det paradigmeskift, der, anført af Tyskland, er ved at ske i måden vi producerer på.
Elektronikindustrien hører til blandt succeshistorierne i dansk erhvervsliv. Eksporten stiger og er på 22,5 mia. kr., hvoraf høreapparater tegner sig for 4,1 mia. kr. 85 pct. af produktionen eksporteres, to tredjedele af industriens virksomheder betegnes som innovative. 64 pct. af selskaberne har egen forskning og udvikling, og endelig har 13 pct. af elektronikindustriens ansatte en lang videregående uddannelse.

Det viser nye tal fra ITEK erhvervet, der, samlet i DI, omfatter virksomheder indenfor IT, Tele, Elektronik og kommunikation. Det er bl.a. på den baggrund, at forventningerne er store til årets elektronikmesse E-14 i Odense i dagene fra den 2. til 4. september. Det skriver arrangørerne i en pressemeddelelse.

Medvirkende til den positive udvikling er, at elektronikproducenterne har adgang til kompetent, loyal og fleksibel arbejdskraft og dygtige underleverandører. Det sker i et tæt samspil med en række forskningsinstitutioner.

Eksporttallene omfatter ikke den ”skjulte elektronikproduktion”, som bl.a. virksomheder som Danfoss og Grundfos har i sine produkter. Her er det embedded løsninger i form af power moduler og trådløs kommunikation, der skaber værditilvæksten.

Stigende konkurrence fra produktion i lavtlønsøkonomier
I takt med at elektronikeksporten bevæger sig væk fra Norden og EU stiger konkurrencen fra virksomheder, der allerede har placeret produktionen i lavtlønsøkonomierne.

- Når danske virksomheder skal afveje om produktionen fortsat skal ske herhjemme eller i udlandet betyder en svag produktivitetsvækst, høj løn og skat samt dårlige finansieringsmuligheder meget. Især på det globale marked, siger chefkonsulent Christian Graversen fra DI ITEK.

Men elektronikindustrien kan ikke hvile på øjeblikkets laurbær, idet der anført af Tyskland er ved at ske et produktionsmæssigt paradigmeskift, hvor den hidtidige logik vendes på hovedet.

- Det bliver ikke længere maskinerne, der producerer produkterne, men materialet og produkterne, der fortæller maskinen, hvad den skal gøre ved produktet. Ved at kombinere avanceret elektronik, netværk og digitaliserede processer bliver det muligt at gennemføre produktion langt hurtigere, i bedre kvalitet og mere effektivt og fleksibelt. Det giver store muligheder for at innovere både på produktions- og businessmodeller.

-Det er den udfordring, vi skal tage alvorligt, og bl.a. udpege de barrierer vi skal overvinde for at komme videre. Her er politiske initiativer og manglen på kvalificerede universitetskandidater højt placeret på prioriteringslisten, fastslår Christian Graversen.

Man kan få en forsmag på de nye tider i elektronikindustrien på E-14 udstillingen, hvor flere end 150 virksomheder præsenterer de seneste nyheder, der kan sikre industrien en fortsat vækst.
Læs mere om: E-14
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078