23948sdkhjf

Danske Deif sikrede strøm til fodbold VM

Elektronikvirksomheden Deif A/S i Skive var med avancerede power management styreenheder med til at sikre stabiliteten i elforsyningen til det ekstraordinært store behov ved verdensmesterskaberne i fodbold i Brasilien.
Verdensmesterskabet i fodbold kræver strøm, masser af strøm. Og mens fodboldhold fra 32 nationer har kæmpet sig vej igennem VM-turneringen, har det for mange af kampenes vedkommende været med hjælp fra den danske virksomhed Deif fra Skive, at millioner af tv-seere verden over har kunnet følge resultaterne hjemme i deres stuer.

Deif har nemlig leveret flere hundrede power management styresystemer til de generatorer, som sikrer den midlertidige ekstra elforsyning, som kræves under afviklingen af VM.

Større behov end ventet
I forbindelse med VM i Brasilien havde Mogens Garder, der er direktør for Deifs division for Power og Marine, en klar forventning om at Skive-virksomheden skulle levere en del controllere til både de globale og lokale firmaer, der opererer på markedet for decentral strømforsyning. Alligevel blev der behov for langt flere, end den danske virksomhed havde forventet. Det skyldes, at langt den største del, omtrent 80 procent, af Brasiliens el-forsyning er baseret på vandkraft.

- Men dels er el-nettet i Brasilien mere ustabilt, end vi er vant til her i Skandinavien, hvor vi jo generelt har en ekstremt høj forsyningssikkerhed. Dels har det vist sig, at Brasilien er inde i en forsyningsfattig periode, blandt andet på grund af mindre regn end normalt. Under VM er der en lang række af begivenheder, hvor der er et naturligt krav om en forsyningssikkerhed på 100 procent, og i sådanne situationer etableres der altid en midlertidig elforsyning, både som primær forsyning og som backup. Derfor er en stor del af det, vores kunder køber, også sikkerhed. Tryghed for, at tingene fungerer, siger Mogens Garder.

Dermed understreger han ét af de tre vigtige parametre, som den danske virksomhed med stor succes på det globale marked opererer efter: Funktionalitet, fleksibilitet og forsyningssikkerhed.

Hårdt arbejde frem mod VM
På fem af de 12 brasilianske stadions, hvor kampene er blevet spillet, har Deif via den brasilianske aktør på markedet for decentral strømforsyning, A Geradora, leveret de controllere, som styrer den decentrale elforsyning. Forsyningen fungerer som backup og ekstra produktion af el til de fem stadions i byerne Saõ Paulo, Salvador, Natal, Fortaleza og Belo Horizonte.

For hver bys vedkommende svarer behovet til cirka 60 enheder, der producerer mellem 25 kVA og 700 kVA (kiloVoltAmpere). Den ekstra strømforsyning til hvert stadion alene svarer til omtrent 20 MW eller forbruget i en by med 15.000 indbyggere.

I forårsmånederne op til VM blev der derfor arbejdet ekstra hårdt i den danske virksomhed, som i forvejen har ramt et år med stor fremgang.

- Igennem flere år har markedet for decentral kraftproduktion været i vækst, og vi forventer, at denne udvikling fortsætter. Når VM er fløjtet af, vil behovet i Brasilien naturligvis falde, men det varer ikke længe, før det går løs igen, i og med at Brasilien jo også er vært for de Olympiske Lege i 2016, lyder det fra Mogens Garder.

Samarbejde skal afhjælpe rekrutteringsudfordring
Deif byder på et utal af spændende arbejdsopgaver for sine godt og vel 500 medarbejdere - den ekstra elforsyning til VM er blot et enkelt eksempel. Alligevel har Deif, som mange andre mindre og mellemstore virksomheder herhjemme en udfordring i forhold til at synliggøre de attraktive arbejdsområder, virksomhederne kan byde på. Der er ikke decideret mangel på medarbejdere, men Deif vil gerne i endnu tættere kontakt med relevante studerende indenfor de tekniske studieretninger og ingeniørfaget. Både med henblik på at få flere studerende i praktikforløb i virksomheden, men naturligvis også med sigte på kommende ansættelser.

Derfor deltager virksomheden aktivt i et nyoprettet samarbejde mellem Aalborg Universitet og virksomhederne i Skive Kommune. Målet med samarbejdet er at udbygge kontakten mellem de studerende og erhvervslivet. Især handler det om at gøre de studerende bekendt med de muligheder, virksomhederne på Skive-egnen, herunder Deif, kan tilbyde deres potentielt kommende medarbejdere.

- Det er utvivlsomt nemmere at tiltrække de unge, når man er en virksomhed med et kendt navn, men vi har mindst lige så arbejdsmæssigt udfordrende og udviklende opgaver at byde på, som de store og kendte. Og det er altså ikke kun, når der er VM i Brasilien, understreger Mogens Garder med et smil.
Læs mere om: Deif
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109