23948sdkhjf

Stemningen i industrien er stadig under frysepunktet

Selvom temperaturen steg en smule, er forårets optimisme afløst af udsigt til lavvækst.
Temperaturen steg med 7 grader på industriens konjunkturbarometer fra juli til august, og lander dermed på minus 6.

Det er dog stadig et godt stykke under sidste år, og selvom stemningen er forbedret i forhold til de to forrige måneder, er forårets positive temperaturer endnu ikke vendt tilbage.

Det er især stigende og positive produktionsforventninger hos industriens virksomheder, der bidrager positivt til konjunkturindikatoren, som Danmarks Statistik udarbejder. Opgørelsen viser også, at færre virksomheder oplever færdigvarelagrene som for store, hvilket – selvom lagrene stadig vurderes som større end normalt – også er med til at hæve temperaturen.

Når stemningen stadig er under frysepunktet skyldes det i høj grad, at den samlede ordrebeholdning udvikler sig negativt tredje måned i træk.

Lavere vækst i sigte
De gode takter fra foråret er blevet afløst af negative forventninger til fremtiden, og med nyheden om at bruttonationalproduktet faldt med 0,3 procent i andet kvartal af 2014, er det svært at være optimistisk for den kommende tid.

- Tilbagegangen i økonomien skyldes især en utilfredsstillende udvikling i eksporten. Væksten i Europa blev svagere end ventet i andet kvartal, hvilket tydeligt afspejler sig i et fald i eksporten på 1,6 procent, siger cheføkonom Klaus Rasmussen, DI.

Mens eksporten og investeringerne faldt, steg det private forbrug ganske svagt.

- Den betydelige optimisme, der herskede både herhjemme og i en række europæiske lande, blev ikke indfriet. Nu er stemningen langt mindre optimistisk både herhjemme og i blandt andet Tyskland. Vi må derfor nok indstille os på en lavere vækst, end det så ud til for få måneder siden, siger Klaus Rasmussen.




Artiklen er en del af temaet Branchetal.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.157