23948sdkhjf

Testanlæg skal sælge lattergasstyring

Sensorteknologivirksomheden Unisense Environmental vil have fat i first movers blandt europæiske renseanlæg med et nyt målersystem.
Unisense Environmental gør spildevandsrensningen i Aarhus endnu grønnere.

Med et nyt målesystem udviklet af virksomheden bliver Marselisborg renseanlæg, som er kendt for at producere mere energi end det forbruger, første anlæg i verden, hvor man aktivt vil inddrage lattergasudledningen i styringen af anlægget.

Systemet måler og reducerer frigivelsen af lattergas. Den udgør op til 90 procent af klimapåvirkningen fra det enkelte spildevandsanlæg, men det har hidtil været vanskeligt at gøre noget ved udledningen, da egnede målesystemer har manglet. Det har afspejlet sig i interesse og krav på området. Men det skal Marseligborg-anlægget nu været med til at ændre på.

Skal opdyrke markedet
- Vores udfordringer er, at I og med der ikke er krav om målinger af lattergas er kun de anlæg, der gerne vil gøre mere end rense spildevandet, som vi skal sælge til. Det er first movers, de innovative anlæg som vil mere end bare rense spildevandet. Nu skal vi så ud og finde dem og opdyrke salg til dem. Det arbejder vi så på nu, forklarer Kjær Andreasen, CEO i Unisense Environmental til Electronic Supply.

Hans bud er, at det drejer sig om 10 procent af anlæggene. Hovedsageligt er det i Danmark og nordeuropæiske lande som Tyskland, holland, Frankrig og England, man nu vil udrulle målesystemet.

- I de første 1-2 år forventer vi at sælge til first movers. Når anlæggene så kører som forventet håber vi, at der er politikere, der set det fornuftige i at måle på lattergas og ændrer i lovkravene, siger Kjær Andreasen.

Inden det kommer så vidt skal miljøminister Kirsten Brosbøl se nærmere på anlægget i Aarhus og drøfte den nye klimaløsning med Unisense Environment. Det sker den 5. februar.

Fakta: Målesystemet i Marselisborg
Systemet består af tre elementer. Før det første kan det måle niveauet af lattergas i renseanlæggets tanke. Samtidig kan det beregne, hvor meget lattergase der rent faktisk frigives. Endeligt kan det ændre i driften af renseanlægget i forhold til hvor meget organisk stof der skal være samt iltindholdet i tankene.

I Aarhus bliver brugt til både overvågning og aktiv styring af lattergas-frigivelsen. Det sker ved enten at regulerer hvor meget organisk stof der fjernes til biogasproduktion eller styre beluftning og dermed iltindholdet i tankene. Herved kan man sikre ikke kun et energineutral anlæg, men også et reelt klimaneutralt anlæg.

Projektet i Aarhus gennemføres i samarbejde med Aarhus Vand og DHI, og støttes af VTU-Fonden.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.083