23948sdkhjf

Slukker intelligente el-tavler for teste dem

Vejdirektoratet slukker for de intelligente el-tavler på Motorring 3 ved København.
Sluk tavlerne for at se deres virkning og værdi. Det er logikken bag et godt fem måneder langt forsøg, som Vejdirektoratet gennemfører med de variable elinformations-tavler på Motorring 3 (M3) ved København.

- Vi bruger tavlerne til at skabe en jævn og glidende trafik på en af landets travleste motorveje. Men hvor meget hjælper de egentlig? Hvilken effekt har det, at vi for eksempel bruger dem til at skilte hastigheden ned, for at varsle om køer længere fremme? Det er den slags spørgsmål, vi gerne vil have svar på, siger afdelingsleder Stine Bendsen fra Vejdirektoratet.

Dyrt at drive systemet
Tavlerne informerer om bl.a. rejsetider, hastighedsgrænser og kø-varslinger. Vejdirektoratet vil derfor overvåge M3 nøje i de kommende måneder for at se, om trafikken kører mere ujævnt end normalt, når trafikanterne ikke længere bliver hjulpet af informationerne fra de elektroniske tavler.

Selvom det virke drastisk at slukke tavlerne for at teste effekten af dem, er der ifølge Stine Bendsen ikke andre muligheder, hvis man skal lave en troværdig undersøgelse af før- og efter-effekten.

Samtidig spiller økonomien en rolle, da Vejdirektoratet vil se, om man får noget for pengene. Det koster nemlig 13 mio. kr. om året at drive ITS-systemet på M3 med variable el-tavler plus den bagvedliggende dataindsamling fra spoler i vejen og de IT-systemer, der automatisk styrer tavlerne, forklarer Stine Bendsen til Electronic Supply.

Resultater sidst på året
Undersøgelsen løber fra starten af februar og fire-fem måneder frem. I evalueringen af de data, der bliver indsamlet, har Vejdirektoratet allieret sig med Rambøll.

- Vi forventer, at rådgiveren er færdige med at analysere på det i slutningen af året, siger Stine Bendsen.

Når undersøgelsen er færdig, vil resultaterne indgå i overvejelserne om fremtidige investeringer i de intelligente transportsystemer herhjemme.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078