23948sdkhjf

Intelligent teknologi kommer ud af væggen

Fuldautomatisk og hurtig transport på landets sygehuse. Det er kerne i den intelligente hospitalslogistik, IHL, som flytter industriteknologi ind på hospitalsgangene.
Et tast på en tablet og apparater, journaler eller operationsudstyr kommer ud af en låge i væggen kort efter. Det kan blive virkelighed på landets sygehuse, når et projekt med intelligent hospitalslogistik, IHL, står færdigt og integreret i nye og eksisterende hospitalsbygninger.

En prototype af IHL har siden februar 2014 kørt på Hvidovre Hospital, og nu til februar er man så klar til at gå ind i projektets 3. og sidste fase. Det fortale Niki Nicolas Grigoriou, direktør for Intelligent Systems og projektleder i IHL, ved Sundhedsteknologisk Festival, der netop har været afholdt i Aalborg.

- IHL tager teknologi fra industrien og fuldautomatiserede fabrikker ind på hospitalet, forklarer Niki Grigoriou ved teknologi-festivallen og uddyber, at tanken med IHL er at have et transportsystem indbygget i vægge og skakter. Fuld automatiseret, sterilt og meget hurtigt henter og bringer robotter systemets særlige kasser med alt fra journaler til beskidt linned til det sted, hvor der er brug for det. I et lukket og sikkert system har kun det relevante personale adgang til specifikke af en række specialbyggede transportkasser, der så at sige kommer ud af væggen ved de porte, som giver adgang til transportsystemet.

På sigt er det også tanken, at det intelligente system skal kunne tilpasse sig hospitalets brugere. Eksempelvis skal det automatisk kunne flytte operationsudstyr og -instrumenter rundt, så materialet er klar ved operationsstuer allerede inden det skal bruges.

Klar til Nyt OUH
Intelligent System er sammen med Qubiqa og Logisystems blandt de private partnere i IHL-projektet, som blandt andet har modtaget 12,5 millioner kroner fra Markedsmodningsfonden til at færdigudvikle, afprøve og demonstrere projektet.

Med supersygehusbyggerier flere steder i landet er det et unikt tidspunkt for det intelligente transportsystem. Således er IHL i spil til Odenses nye hospital, Nyt OUH, fortalte Niki Grigoriou og løftede sløret for, at man er i dialog med flere parter.

Inden IHL er klar til udrulning skal projektet afsluttes. Først for er projektets 3. fase, som efter planen forløber frem til den 30. april 2015. I denne fase testes og afprøves IHL, og løsningen tilpasses på baggrund af tests og brugerfeedback. Den endelige og fuldstændige beskrivelse af IHL-projektet udvikles, og her beskrives det blandt andet hvordan standarder som hygiejne, brandsikkerhed, CE-mærkning mv. overholdes.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094