23948sdkhjf

Måler-startup får ketchup til at flyde

Nystartede Fluidan er i gang med test af en mikrofluid-chip. Firmaet forventer at tjene millioner på måleinstrumentet.
Den lille opstartsvirksomhed Fluidan er klar med en opfindelse, der kan revolutionere markedet for måling af væskers flyde-egenskaber og viskositet. Opfindelsen er baseret på en ny mikrofluid-chip-teknologi, der måler, om væsker som yoghurt, cremer, shampoo og maling flyder på den helt rigtige måde.

Når det såkaldte mikro-rheometer er sat i
Fluidan - Fra ide til opstart
Bag idéen til den nye målemetode står Fridolin Okkels, der er uddannet fysiker og indtil for nyligt ansat som lektor på DTU Nanotech.

Han afleverede det første patent i 2011, og i marts 2014 mødte han Anders L. Østergård gennem Copenhagen Spin-outs, der skaber levedygtige biotek- og fødevareteknologivirksomheder.

Lige før jul fik teamet en licensaftale med DTU og en finansieringsaftale med en investor. 1. januar åbnede de officielt dørene til virksomheden.

Syddansk Teknologisk Innovation, SDTI, og Styrelsen for Forskning og Innovation, FI deltager som invester og rådgiver.
produktion, kan det placeres på fabrikker og måle væsker direkte og kontinuerligt fra de rør, hvor produktionen foregår. I dag måler produktionsfolk flydeegenskaberne ved at pendle mellem fabrik og laboratorie for skiftevis at tappe væsker og udføre målinger.

Vil indføre nyt mindset
Ifølge medstifter og business manager Anders L. Østergård kan virksomhederne spare omkring en mio. kr. om året ved at installere det enkelte apparat. Ved at fange de batches, som ikke holder specifikationen, allerede mens de laves, undgås store omkostninger til fejl, og man kan hurtigere komme videre til næste batch.

- Vores håb er derfor at indføre et nyt ’mindset’ og gøre det mainstream at måle flydeegenskaber på linje med temperatur og pH -værdi, siger Anders L. Østergård.

Masseproduktion om halvandet år
Firmaet har bevist, at teknologien virker i laboratoriet. Nu skal den vise, at den er robust og virker 24/7.

- Vi tester i samarbejde med potentielle fremtidige kunder, både i fødevareindustrien og i kemiteknisk industri, siger Anders L Østergård, til Electronic Supply og tilføjer:

- Om alt går vel, så kan vi begynde serieproduktion af måleinstrumentet om måske halvandet år, og ivrige kunder kan være med i et samarbejde om udviklingen.

Tocifret millionomsætning om fire år
På lang sigt kan der også blive tale om et mobilt apparat på størrelse med et usb-stik. Opfindelsen kan bruges under produktionen, i forskning og udvikling og anvendes hos både fødevareproducenter, virksomheder inden for den kemiske industri, farve- og lakindustri og raffinaderier. Men også virksomheder, der producerer procesudstyr og arbejder i olieindustrien kan få glæde af opfindelsen. Så Fluidan er på vej ind i meget stort markedet.

- I dag bliver der årligt solgt udstyr til at måle flydeegenskaber for 1½ mia. kr. på globalt plan. Vores mål er en årlig omsætning mellem 20 og 40 mio. kr. om fire-fem år. På sigt kan det blive meget større. Nu er hele verden vores arbejdsplads, lyder det optimistisk fra Anders L. Østergård.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078