23948sdkhjf

Frugt skal plukkes af robotter

Robotklyngen RoboCluster igangsætter et nyt projekt om udvikling af en robot til automatisk frugtplukning.
Med en bevilling på 1.3 millioner kroner fra Fødevareministeriet vil danske frugtavlere og eksperter fra Teknologisk Institut udvikle en banebrydende, ny og innovativ robot, der automatisk, effektivt og nænsomt kan plukke modne frugter fra træer.

Løsning på manglende arbejdskraft
Det brugerdrevne innovationsprojekt udspringer af en henvendelse fra en gruppe danske frugtavlere, der ønsker en robot til æbleproduktion. Avlerne er stærkt afhængige af sæsonarbejdere til sikring af høsten, og det danske lønniveau presser frugtavlernes konkurrenceevne.

- Robotteknologien vil være med til at fjerne de ensidige hårde arbejdsbelastninger, som plukning af frugten er, og den vil afhjælpe vores behov for arbejdskraft i sæsonen. For selv om der p.t. er ledig arbejdskraft uden for Danmarks grænser, vil det på langt sigt ikke være en holdbar løsning, siger Jan Jager fra Kærsbo Frugtplantage, og tilføjer:

- Jeg tror også, at vi med robotteknologi vil kunne høste frugten ud fra andre modenhedsparametre end dem, der bruges i dag. Fx at frugten høstes i størrelser og sorteres allerede i plukningen, hvilket vil gøre det efterfølgende salg mere rationelt. Ligeledes ser jeg muligheder inden for sygdomsbekæmpelse, frugtudtynding og præciseret bladgødskning, hvor vi kan optimere den anvendte næringsstoftilførsel.

Støtte fra Fødevareministeriet
Med udgangspunkt i frugtavlernes behov og en bevilling på 1,3 millioner kroner fra Fødevareministeriet etablerer RoboCluster nu et innovationsprojekt om udvikling af en robot, der kan øge produktkvaliteten, optimere høstkapaciteten og forbedre arbejdsmiljøet. Samtidig skabes grobund for en højteknologisk fremstilling af avanceret udstyr og robotter til frugtavl med et internationalt afsætningspotentiale.

Det er eksperter fra Teknologisk Institut, der bidrager med den tekniske viden og står for konstruktionen af selve robotten, mens virksomheder fra leverandørnetværket RoboCluster SupplyNet vil blive inddraget som kommercielle partnere. Robotten skal afprøves i Kærsbo Frugtplantage.

Kilde: RoboCluster - http://www.robocluster.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094