23948sdkhjf

Viborg kan spinde it-guld på Apple

Apples kommende datacenter i Viborg kan give grobund for en IT-klynge. Situationen skal dog håndteres rigtigt, før der bliver tale om en jobfest.
De har svært ved at få hænderne ned og holde igen med Apple-referencerne i Viborg oven på nyheden om, at it-giganten placerer et nyt datacenter få kilometer fra den midtjyske by. Og det er der ifølge branchefolk og eksperter heller ikke grund til - nødvenigvis.

For det, der ifølge handels- og udviklingsminister Mogens Jensen er den største udenlandske anlægsinvestering i Danmark, skaber sandsynligvis langt flere arbejdspladser end de 300, der i første omgang er udsigt til i byggefasen og driften af datacentret.

Industrien jubler
Hos DI ITEK er der ikke overraskende lovord til overs for Apple-beslutningen, der tages som er tegn på lysere tider i den danske it-branche:

- Vi har tidligere set, at it-giganter som Facebook har lagt et datacenter i Sverige, så det er rigtig godt, at Danmark nu for alvor kommer på datalandkortet. Vi har også gode forudsætninger for at tage det næste stik. Danmark har en arbejdsstyrke med højtuddannede it-specialister, en høj udbredelse af hurtigt bredbånd og stærke kompetencer inden for grøn teknologi og vedvarende energi, siger branchedirektør Adam Lebech.

Mangel på kvalificeret arbejdskraft er et af it-branchens store udfordringer, men ifølge DI er det begrænset, hvor mange Apple skal ansætte i første omgang. Der bliver altså næppe tale om hundredvis af nye arbejdspladser her og nu. Men på sigt er det nu mere sandsynligt, at andre it-giganter følger efter Apple. For at det ender med et it-væksteventyr kræver det ifølge DI ITEK konkurrencedygtige energipriser, tilstrækkelig med it-kandidater og gode bredbåndsforbindelser.

Åbner for de små og mellemstore
Mere forsigtige toner kommer fra Peder Bank, administrerende direktør i Danmark og Sverige for Interxion, der driver datacentre i 11 lande. For selvom Apples datacenter kan løfte Viborg-området og den midtjyske region på it-fronten, skal man ikke sætte næsen op efter at se navne som Facebook og Google rykke ind i nabolaget.

- Jeg tænker mere, at Viborg vil åbne for flere små og mellemstore virksomheder, som vil etablere datacentre i Danmark. Apple er en blåstempling, så hvis man sidder i USA og sende noget udstyr til Europa, og man så har hørt, at andre har sat noget op i 'Jutland', så giver det en nemmere dialog, siger Peder Bank til version2.dk
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.55