23948sdkhjf

Livagtigt laboratorium tester fremtidens smarte elnet

I et laboratorium på Aalborg Universitet tester et forskerhold, hvordan elnettet bliver påvirket af alternative energikilder, og hvordan fremtidens forsyning kan sikres.
På Smart Energy Systems Laboratory på AAU står en række store servertårne linet op foran et kontrolpanel af computere og monitorer. På en fladskærm, der hænger på den ene endevæg, kan man se et kort over området syd for Aalborg, hvor små info-bokse løbende fortæller om spændingen og forbruget på nettet.

- Vi kan simulere hele det danske elnet; hvordan det fungerer, og hvordan de forskellige enheder påvirker hinanden. Samtidig kan vi simulere, hvordan man kan styre nettet, og hvad der sker, hvis der samtidig er udsving på kommunikationsnetværket, forklarer lektor Rasmus Løvenstein Olsen.

Kommunikationsnetværkets betydning
Et scenarie kunne være, at et stort antal solceller i et område får spændingen til at stige, når folk tager på arbejde, så ting begynder at brænde af. Det kan man så undgå med et automatiseret system, der kan koordinere produktionen af energi med forbruget af energi.

Den automatiske styring af elnettet, smart grid, kræver hurtig forbindelse mellem de enkelte strømproducerende enheder, forbrugerne og styringssystemet. En væsentlig forudsætning er, at kommunikationsnetværket også fungerer.

- Man kan godt forudsige, at det begynder at blæse, men man kan ikke forudsige hvornår. Når blæsten rammer, snurrer vindmøllerne hurtigere rundt og pumper mere energi ud i nettet. Hvis ikke der er nogen til at aftage energien, kan det være ødelæggende. Derfor er man nødt til at sende information ind til den centrale styring, som kan sende energien videre. Det kunne for eksempel være til et stort supermarked, der kan sænke temperaturen i køleboksene lidt for at aftage den ekstra energi. Det er der, kommunikationen kommer ind i billedet, siger Rasmus Løvenstein Olsen.

I denne video forklarer lektor ved AaU, Rasmus Løvenstein Olsen, hvordan laboratoriet fungerer.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

1.133