23948sdkhjf

Millioner udvider robotflise-projekt

Projekt med interaktive robotfliser får fondsstøtte på 6,5 mio. kr. Virksomheden Entertainment Robotics og Center for Playware på DTU har udviklet teknologien.
Interaktive robotfliser, der minder om en lysende hinkerude, kan forbedre ældres muskelstyrke, balanceevne og udholdenhed og dermed nedsætte de ældres risiko for at falde. Det viser et pilotprojekt, der tidligere er blevet testet af på to dagcentre i Gentofte Kommune.

Robotfliserne er udviklet af virksomheden Entertainment Robotics i samarbejde med forskere på Center for Playware på DTU. I et nyt projekt vil Entertainment Robotics og KU Sund nu videreudvikle teknologien, så deltagerne blandt andet automatisk får oplyst deres træningsresultater.

- I fliserne er der nu lagt en seniortesten ind. Det giver en beskrivelse af brugerens aktuelle niveau og løbende tilbagemeldinger til de ældre, der bruger fliserne. Personalet på dagcentret kan også få feed back, forklarer forebyggelseschef ved Gentofte Kommune, Torben H. D. Petersen, til Electronic Supply.

Hardware for fire millioner
Som led i det nye projekt skal fliserne nu tilpasses og teknologien udbredes til ældre i Gentofte, Frederiksberg, Odsherred, Furesø og Fakse kommuner. Der er i udgangspunktet afsat et år til projektet, så de fire deltagerkommuner evaluerer på det i sommeren 2016.

Indkøb og udbredelse af teknologien får nu en løft med en donation på 6,545 mio. kr. fra A.P. Møller og hustru Chastine Mc-Kinney Møllers fond til almene formål.

- Donationen er hovedsageligt til indkøb af de robottekniske plader. Det udgør fire millioner, oplyser Torben H. D. Petersen.

Stor effekt for brugerne
I det tidligere udviklingsprojekt testede ældre på to dagscentre robotfliserne som led i projektet Det legende menneske, hvor også en børnehave deltog og testede robotfliserne.

- Målgruppen var ældre fra slutningen af 70erne og den ældste var 96 år. De trænede på pladerne en gang om ugen over to måneder. Fysisk fik de ældre det meget bedre. På balance oplevede deltagerne 60 procent fremgang i gennemsnit, siger Torben H. D. Petersen.

Ud over friskere og gladere borgere er der også potentielt en stor besparelse i at bruge de elektroniske fliser. I 2011 havde Gentofte Kommune således udgifter til faldulykker på et lille tocifret millionbeløb, en post der altså vil kunne reduceres.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079