23948sdkhjf

Nyt forskningscenter skal gøre internettet grønnere

Fremtidens kommunikationsinfrastruktur er omdrejningspunkt for det nystartede grundforskningscenter SPOC på DTU.
Gæster fra universiteter, erhvervslivet og Danmarks Grundforskningsfond var 16. april samlet på DTU for et fejre opstarten af det nye Grundforskningscenter SPOC (Silicon Photonics for Optical Communications).

I det nye center vil der blive forsket i fremtidens kommunikationsinfrastruktur.

Over de næste seks år med mulighed for
Fakta
Grundforskningscenter SPOC (Silicon Photonics for Optical Communications) har til huse på DTU Fotonik og Niels Bohr instituttet på Københavns Universitet med flere internationale samarbejdspartnere fra Sidney til Santa Barbara.

SPOC er et ud af tre grundforskningscentre på DTU, som Danmarks Grundforskningsfond i oktober 2014 investerede 170 mio. kr. i.

De øvrige grundforskningscentre er ’Intelligent oral Drug delivery Using Nano and microfabricated containers’ (IDUN) og ’Center for Hyperpolarization in Magnetic Resonance’. I forvejen har DTU to andre såkaldte Centers of Excellence, nemlig Center for Nanostructured Graphene (CNG) samt Center for Individuel Nanopartikel Funktionalitet (CINF).
yderligere fire år skal centerleder Leif Oxenløwe sammen med sit team blandt andet undersøge rumligt fordelt datatransmission til flere størrelsesordener højere datatætheder end i dag. De vil også se på optiske frekvenskamme til at skabe nye lyskilder og ultra-præcise optiske ure og frekvensreferencer, samt undersøge fremtidige kvante-kommunikationssystemer med uigennemtrængelig sikkerhed.

- I en tværfaglig tilgang, baseret på fysik, ikke-lineær optik, fotonik, kommunikations- teknologi, informationsteori og avanceret kodning, vil vi sigte mod at finde løsninger på de store udfordringer i kommunikations- systemer: energiforbruget og den mulige datakapacitet, siger centerleder Leif Oxenløwe, og fortsætter:

- Ved at undersøge optisk signalbehandling i tynde fotoniske bølgeledere med potential for størrelsesordener forbedring i båndbredde og energieffektivitet, samt at udforske optiske silicium chips og chip-integrationsteknologier rettet mod at opnå den ultimative kapacitet af optisk kommunikation, sigter vi mod at nedbringe internettets energiforbrug, der i dag udgør hele 2 procent af verdens samlede CO2-udledning.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078