23948sdkhjf

Thorn leverer 10.000 armaturer til københavnsk LED-satsning

Den nye belysning kan reducere energiudgifterne med op til 70 procent, og Københavns Kommune forventer at spare millioner som følge af investeringen.
Siden 1950’erne er store dele af København blevet oplyst af de runde gadelampers orange skær. Men nu er tiden løbet fra de traditionelle lyskilder, der skal erstattes af den nyeste LED-teknologi.

Det nye armatur er produceret af belysningsproducenten Thorn, som har udviklet et fleksibelt armatur med over 100 forskellige kombinations- og monteringsmuligheder. Armaturet fås med henholdsvis 36, 48 og 72 lysdioder og har et energiforbrug fra 40-150 W. Det gør det langt mere effektivt end de klassiske kviksølvlyskilder, der hænger i København i dag.

Dansk designer
Det er den danske designer Morten Lyhne, der står bag designet af de nye armaturer, som fremover skal præge de store indfaldsveje til byen. Armaturet er støbt i aluminium og forsynet med pc-top. Alt efter behov kan det monteres som både wireophæng, mastetop og med mastearm.

- LED-teknologien er meget kompakt, og det gør det muligt at lave et design, der er både robust og karakterfuldt, og som kan anvendes mange forskellige steder. Når et armatur skal hænge gade op og gade ned på de allermest befærdede veje, så er det vigtigt, at designet både er enkelt og holdbart, forklarer Morten Lyhne.

For at sikre armaturet mod vejr og vind har armaturet en IP 66 kapslingskasse, der beskytter mod kraftig vand- og støvpåvirkning. Overfladerne er desuden pulverlakerede i farverne sølv og antracit.

Klargjort til kameraer
De nye armaturer indeholder blandt andet et intelligent trådløst styringssystem, som kan regulere lysstyrken automatisk i forhold til trafikbelastningen, ligesom armaturerne er klargjort til fremtidens forskellige kommunikationsenheder som eksempelvis kameraer. Alt sammen med det formål at fremtidssikre København som en af verdens førende smart cities.

Udskiftningen af de mange tusinde armaturer påbegyndes i april, og arbejdet forventes at vare året ud. Allerede inden udskiftningen er påbegyndt, har flere udenlandske kommuner vist stor interesse for det nye armatur, der har fået navnet "Thor".
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078