23948sdkhjf

Ny ESA-opgave til Danish Aerospace Company

Danish Aerospace Company er blevet valgt af ESA til at udvikle, producere og teste flight udstyret til det nye Space Exoskeleton System. Systemet skal bruges til teknologiske eksperimenter på den internationale rumstation, ISS.
Danish Aerospace Company er hovedleverandør i det konsortium, som også inkluderer Space Applications Services NV/SA fra Zaventem i Belgien, der skal udvikle flight udstyret til Space Exoskeleton System.

Det oprindelige design af Space Exoskeleton Systemet er udviklet af ESA’s Telerobotics & Haptics Laboratory hos ESTEC (European Space Research and Technology Centre) i Holland og er siden overdraget til konsortiet. Danish Aerospace Company og Space Applications Services vil, i tæt samarbejde med the Telerobotics & Haptics Laboratory, færdiggøre designet, fremstille det, hvorefter det afprøves, inden det endelige flight udstyr leveres til ESA.

Exoskeleton-systemet er et udstyr, som besætningen på ISS skal bruge som det primære feedbackinterface til at udføre direkte kontrolopgaver af forskellige robotsystemer enten i rummet eller på Jorden. Exoskeleton-subsystemet er et højt integreret mekanisk subsystem, som består af en robotarm, en gribehånd til at kontrollere fastholdelseskraften, og et integreret styresystem i en rygsæk. Systemets overordnede koncept er udviklet af ESA.

Exoskeleton-robotarmen er, sammen med selve den mekaniske og elektroniske konstruktion, det faktiske mekatroniske haptiske udstyr. Det indeholder taktil feedback-teknologi, som efterligner fornemmelsen af berøring ved at brug af kraft, vibration og bevægelse for brugeren.

Mange års erfaring indenfor rumteknologi
Tilsammen har konsortiet bestående af Danish Aerospace Company & Space Applications Services stor ekspertise indenfor robotter, design, udvikling og produktion af udstyr til bemandede rumfartøjer.

Den danske virksomhed har til dato fået opsendt mere end tre tons rumudstyr og har været med på de fleste af verdens bemandede og ubemandede rumfartøjer. Danish Aerospace Company arbejder sideløbende med forskelligt medicinsk udstyr på ISS for ESA og har også udviklet cykelergometre til NASA. Disse er blevet benyttet på alle rumfærger siden 1993, på den russiske rumstation Mir og de benyttes stadig næsten dagligt på ISS.

- Med den nye kontrakt og udviklingen af Space Exoskeleton Systemet rykker vi, sammen med Space Applications Services og European Space Agency, ind på et nyt, lovende marked. Et marked hvor vi virkelig får mulighed for at udnytte vores store ekspertise og erfaring fra udvikling af hardware til bemandede rumfartøjer, siger Danish Aerospace Companys direktør Thomas A. E. Andersen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063