23948sdkhjf

DI: EU skal skabe rammerne for en ny industriel revolution

Kommissionen har i dag lanceret sin længe ventede strategi for et digitalt indre marked, og den får en varm modtagelse af Dansk Industri. Fuldbyrdelsen af det digitale indre marked kan øge væksten i EU med 340 mia. euro og skabe 3,8 mio. jobs, lyder Kommissionens eget overslag.
- Danmark og det øvrige Europa har længe været globalt førende inden for særskilte digitale sektorer, som for eksempel tele- og elektronikbranchen, men digitalisering er i dag ikke længere begrænset til enkelte erhvervssektorer. Digitalisering er blevet selve fundamentet for en moderne, bæredygtig og innovationsdrevet økonomi, siger branchedirektør Adam Lebech, DI ITEK, som er DI’s branchefællesskab for it-, tele-, elektronik- og kommunikationsvirksomheder.

Desværre halter store dele af Europas erhvervsliv gevaldigt efter sine amerikanske konkurrenter, når det gælder brugen af digitale redskaber. Det gælder for eksempel mobil teknologi, sociale medier, cloud computing og big data. Hele 42 procent af alle europæiske virksomheder har stadig ikke gjort brug af en eneste af disse teknologier, og kun 1,7 procent udnytter dem til fulde. Det europæiske erhvervsliv bruger samlet set kun 3 procent af BNP på investeringer i informations- og kommunikationsteknologi (IKT), mens deres amerikanske konkurrenter bruger 4,5 procent.

Den manglende udbredelse og anvendelse af IKT vurderes at være en central del af forklaringen på, at Europa har lavere produktivitet end USA, og at forskellen mellem USA er steget år for år siden midten af 1990’erne, hvor internettet for alvor begyndte at vinde frem.

- EU har med lanceringen af sin digitale indre markeds strategi nu muligheden for at skabe rammerne for en ny industriel revolution, og få genstartet væksten i store dele af Europa. Men det vil kræve politisk vilje at få vedtaget og implementeret Kommissionens 16 initiativer, samt at øge investeringerne til bedre infrastruktur og forskning inden for digital produktion og service, siger Adam Lebech.

- Det forudsætter først og fremmest en generel holdningsændring i Europa, hvor der kan være en tendens til at være en smule dataforskrækkede. Der kan vi blive bedre til at udnytte mulighederne i data samtidig med, at vi har respekt for privacy. Særligt i forhold til USA, hvor it-industrien har kronede dage. Kun otte ud af verdens 100 højteknologiske virksomheder har i dag deres hovedkvarter i Europa, siger Adam Lebech.

DI’s fem anbefalinger til at gøre Europa klar til en digital tidsalder:
- Skab et reelt digitalt marked på tværs af EU og skab fri bevægelighed af data på tværs af landegrænser – uden at gå på kompromis med datasikkerheden.

- Gør offentlige data mere tilgængelige for iværksættere og andre virksomheder – det kan muliggøre nye forretningsmodeller i erhvervslivet.

- Sørg for at fremme brugen af cloud computing i både den private og offentlige sektor – fjern barrierer og sæt fokus på mulighederne i forbindelse med offentlige indkøb.

- Støt interoperabilitet ved at udvikle internationale standarder, der gør virksomhedernes it-løsninger klar til konkurrence på det globale marked.

- Udfør konsekvensanalyser af både den nationale og europæiske lovgivnings betydning for erhvervslivets digitalisering og innovation.

Kilde: Dansk Industri http://www.di.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109