23948sdkhjf

Her er Danmarks mest erhvervsvenlige kommune

Den årlige analyse fra Dansk Byggeri kårer Holstebro som landets mest erhvervsvenlige kommune, mens Rødovre er bundskraber. Generelt er de jyske kommuner mere erhvervsvenlige end de sjællandske.
Hvis du skal starte virksomhed, så er det ikke lige meget hvor i landet, du lægger firmaadressen. Mens erhvervsvenligheden er i top i Hostebro, så er det noget mere besværligt at drive virksomhed i Rødovre.

Det konkluderer Dansk Byggeri i sin årlige analyse, hvor kommunernes erhvervsvenlighed bliver vurderet ud fra 29 forskellige indikatorer. Det handler om alt fra åbningstider på genbrugspladsen til ventetiden på en byggetilladelse og størrelsen på skatter og afgifter.

Her placerer Holstebro sig på en førsteplads, mens Rødovre er bundskraberen på plads nummer 98 ud af 98 kommuner.

Jyske kommuner skal kæmpe lidt mere
- Generelt kan man sige, at hovedstadskommunerne ikke gør sig umage nok for at tiltrække og fastholde virksomheder. De lukrerer simpelthen på deres beliggenhed og regner med, at virksomheder og aktivitet kommer af sig selv, mens de jyske kommuner skal kæmpe lidt mere, siger Lars Storr-Hansen, administrerende direktør i Dansk Byggeri.

På trods af flere indsatser fra Københavns side er hovedstadskommunen igen i år at finde blandt de ti mindst erhvervsvenlige, mens de jyske kommuner generelt klarer sig bedre. Således finder man udelukkende jyske kommuner i top ti.

Efter Holstebro følger Norddjurs på andenpladsen, Morsø på tredjepladsen, Vejen på fjerdepladsen og Herning på femtepladsen. Til gengæld ligger Aalborg og de fire sjællandske kommuner; Hvidovre, Tårnby, Allerød og Rødovre i bunden af listen.

- Kommunerne skal huske på, at hvis det går det lokale erhvervsliv godt, så går det også kommunen godt, fordi det betyder, at der både er lokale arbejdspladser og flere penge i kommunekassen at gøre godt med. Den lektie håber jeg, at kommunerne i den mindre erhvervsvenlige del af skalaen vil læse lidt op på til næste år, siger Lars Storr-Hansen.

Digitale byggesager har givet et løft
I Holstebro glæder borgmester H.C. Østerby sig over topplaceringen:

- Det er en fantastisk god melding fra Dansk Byggeri, som vi er stolte af. Vi går op i at ligge i toppen af disse typer undersøgelser, for det er med til at skærpe vores fokus, og hjælpe os til at blive klogere og bedre – og ikke mindst understøtte dialogen med erhvervslivet.

Sidste år lå Holstebro Kommune som nummer fem i Dansk Byggeris undersøgelse, og siden dengang har kommunen blandt andet indført en ny digital løsning til byggesager og koblet den på sit fælles sagsbehandlingssystem.

- Det betyder, at vi nu holder en bedre kadence og styring på vores byggesagsbehandling, selvom den ikke er fuldt implementeret. Målet er skabe smidige processer gennem brug af it, siger H.C. Østerby.

Sagsbehandlingstider for byggesager er også at finde på kommunens hjemmeside. Det betyder at bygherren bedre kan justere sin forventning om, hvor lang tid sagsbehandlingen tager ved forskellige typer sager og tage højde for det i planlægningen.

Efter sidste års undersøgelse var Holstebro Kommune i kontakt med Dansk Byggeri, fordi en anerkendt arbejdsklausul i kommunes udbudspolitik og kontrollen af samme arbejdsklausul trak ned i undersøgelsen.

- Det er der blevet ændret på nu, og det er godt, for sociale klausuler bør ikke gå ud over erhvervsvenligheden – tværtimod. De sikrer for eksempel overenskomstmæssig løn til gavn for virksomhederne, der dermed undgår at blive presset af unfair konkurrence og løndumping udefra, siger H.C. Østerby.

Læs hele analysen fra Dansk Byggeri
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078