23948sdkhjf

Danmark topper listen: Vi elsker robotter

Danmark er et lykkeligt folkefærd. Og det har landets robotsæle, spiserobotter og robotstøvsugere også al god grund til at være.
Danmark indtager nemlig førstepladsen over europæiske landes positive indstilling til robotter. 84 procent har et positivt eller meget positivt syn på robotter, viser ny EU-undersøgelse.

- Det overrasker mig ikke, at vi ligger højt. Vi har oplevet forandringen med vores egne øjne, når vi hvert år uddanner hundredevis af medarbejdere fra landets plejesektor til at bruge robotter og anden velfærdsteknologi. Den skepsis, vi oplevede i de første år med velfærdsteknologi, er blevet erstattet af en markant velvilje, hvilket er en væsentlig forudsætning for succesfuld implementering. Og de få som stadig er skeptiske ændrer holdning i løbet af et par timer, siger konstitueret centerchef Jørgen Løkkegaard fra Teknologisk Institut.

- De korslagte arme løser hurtigt op, når vi demonstrerer de konkrete robotteknologier og fortæller om deres effekt på borgernes livskvalitet og medarbejdernes egne arbejdsvilkår. Ledelsen rundt om i landets kommuner er også positivt stemt - og har fået øjnene op for behovet for kompetenceudvikling på området, tilføjer han.

Velfærdsteknologien til undsætning
Færdslen på de danske fødegange har gennem de senere årtier dalet. Det har som bekendt betydet færre arbejdere til at betale for den danske velfærdstats serviceydelser.

- Det er klart, at en stærk driver for denne robotvelvilje er en velfærdssektor under pres. Kommunerne har simpelthen været økonomisk tilskyndet til at tænke kreativt, når de har kigget på de demografiske kurver. Det at man så kan kombinere en besparelse med øget livskvalitet, placerer velfærdsteknologi i win/win-kategorien, siger Jørgen Løkkegaard, og fortsætter.

- Vi har som mennesker et grundlæggende ønske om at forblive selvhjulpne. Det er virkelig noget, der giver livskvalitet. Og her er robotteknologien i de senere år for alvor begyndt at komme os til undsætning.

En vigtig opgave for kommunerne
Antallet af robotter og velfærdsteknologiprojekter ude i landets kommuner er stigende. Det er dog stadig nyt land for mange - og kommunerne har en stor opgave i at lære at få det bedste ud af de nye teknologiske muligheder.

- Det er meget vigtigt, at der kommer et godt match mellem teknologien og de mennesker, der skal bruge den. Man kan ikke finde en løsning, der passer til alle, og det kræver, at der er personer med stort indblik i området ude i kommuner og regioner. De skal have et overblik over alle de forskellige løsninger, så man ikke bare køber et produkt af et firma og regner med, at det kan bruges til alle, understreger Jørgen Løkkegaard.

I bunden af listen finder man mere robotskeptiske lande som Grækenland, Cypern og Ungarn med hhv. 45, 46 og 49 procent med en positiv indstilling til robotter.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141