23948sdkhjf

Odense-firma overvåger Danmarks astronaut

Andreas Mogensen, Danmarks første astronaut, får hjælp fra Danish Aerospace Company under det 10 dage lange ophold på Den Internationale Rumstation, ISS.
Danish Aerospace Company (DAC) er fra deres kontrolrum i Odense parat til at hjælpe ESA‐astronaut Andreas Mogensen med hans aktiviteter under hans 10 dage lange ophold fra d. 2. til d. 12. september 2015 på den internationale rumstation (ISS).

Andreas Mogensen vil foretage de fleste af hans forsøg i det europæiske laboratorium Columbus, som bliver overvåget af ESA’s kontrolcenter Columbus i Oberpfaffenhofen, Tyskland. Et stort antal af ESA’s medicinske forsøg er overvåget af DAC, som yder online support fra sit kontrolrum i Odense.

Under Andreas Mogensens 10 dages ophold på ISS er DAC ansvarlig for at supportere fem videnskabelige forsøg:

De fem forsøg:

MobileHR: Dette er et dansk forsøg for DAC, hvor Andreas Mogensen vil teste en ny hjertefrekvensmonitor og nye pedaler, som direkte måler belastning, på den stationære rumkondicykel CEVIS. Systemerne vil benytte digital transmission af data, som kan korrigere for signalrefleksion og påvirkninger fra andre kilder.

AquaMembrane: Aquaporin Space Alliance, et joint venture mellem Aquaporin og DAC, tester Aquaporin Inside teknologi i rummet for første gang. Testarbejdet udføres ved at filtrere spildevand fra ISS’ vandgenvindingssystem igennem de nye Biomimetic vandfiltre ringsmembraner. Efter udført testarbejde vil en prøve fra hver af de tre Aquaporin Inside membransæt blive klargjort, så de kan returneres til jorden for at blive grundigt analyseret.

Space Headaches (Rumhovedpine): Dette er et hollandsk forsøg, hvor Andreas Mogensen vil være en blandt flere, som vil blive screenet for hovedpinesymptomer og i et forsøg på at forstå årsagen til udvikling af hovedpine i rummet, et fænomen som er meget udbredt blandt astronauter.

Interact: Dette er et hollandsk/tysk forsøg foreslået af Dr. André Schiele fra ESA/TEC Telerobotics & Haptics Laboratory. Interact er et højteknologisk forsøg, som har til formål at vise mulighederne ved intuitiv fjernbetjening af robotter via meget forsinkede og variabelt forsinkede kommunikationskanaler.

EPO iriss: DAC bistår ESA’s uddannelsesaktiviteter med Andreas Mogensen, som blandt andet består af et demonstrationsforsøg udvalgt gennem en konkurrence blandt skoleelever i Danmark. Derudover har der i forbindelse med missionen været afholdt konkurrencer med LEGO og i robotteknologi. Vinderne af disse vil blive annonceret i en videooptaglese i ISS Cupola – et observationsmodul med flere vinduer.


Som forberedelse til Andreas Mogensens mission og andre tilsvarende aktiviteter på ISS, har DAC blandt flere udviklet procedurer, eksperimental software, udført reference målinger på astronauter før og efter opholdet på ISS, og har bistået med træningssessioner på ESA’s astronautcenter i Køln. Under missionerne, yder DAC operationel support, planlægning, fejlfinding og hurtig analyse af data og reparationsprocedurer om nødvendigt.

I løbet af det seneste år har DAC har supporteret mere end 41 store og 123 mindre forsøg på ISS, som tidsmæssigt har varieret mellem 5 minutter til 4 timer. Denne support blev ydet til både DAC’s eget udstyr og ESA’s udstyr. I alt har DAC supporteret 125 timers videnskabelige aktiviteter udført af astronauter på ISS i 2014.

- Igangværende eksperimenter på ISS kræver meget forberedelse. Først skal forsøgene godkendes af ESA, og derefter skal udstyret til support af forsøgene designes og bygges. De næste skridt er at udvikle testprocedurer, træningsmanualer, oplære besætningen og udføre test på Jorden. Det er normalt, at der går flere år fraforsøget udvælges til at det udføres på ISS. DAC har været involveret i forberedelserne til Andreas Mogensens mission i adskillige år og vil supportere Andreas hver dag i tidsrummet 8‐22 fra kontrolrummet i Odense, siger Poul Knudsen, DAC’s USOC manager.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109