23948sdkhjf

Dansk teknologi bliver udviklet i Litauen

På blot et år har Blue Ocean Robotics' selskab i Litauen fået flere produkter markedsklar. Nu er der gang i det første projekt, der trods en dansk kunde kører i rent litauisk regi.
Da den danske robotvirksomhed Blue Ocean Robotics etablerede sit første datterselskab i udlandet var det i Baltikums største land, Litauen. Datterselskabet var også – og er fortsat – det eneste sted udenfor Odense, at der ud over salg også er produktion- og udvikling. Og det er der god grund til.

- Fordi der sker meget i Litauen på teknologiområdet ville vi gerne sætte noget op, forklarer Thomas Solupajev-Ronlev, medstifter af Blue Ocean Robotics i Litauen, om bevægegrundene for at etablere joint-venturen i 2014.

Selvom omkostningsniveauet spiller en rolle

Standardudgaver frem for specialløsninger


For meget teknologi strander mellem udvikling og markedet. Derfor er det centralt for folkene bag Blue Ocean Robotics, at have kunder og markedet i tankerne.

Udvikling sker ved, at man sammen med en kunde udvikler en business case, der vel at mærke kan anvendes flere steder. Kunden bliver så test-case for en konkrete teknologi eller et produkt mod til gengæld at få førsteudgaven samt en billigere løsning, når teknologien bliver masseproduceret.

Teknologierne og løsningerne bliver efter færdiggørelse lagt ud i separate selskaber, som Blue Ocean Robotics og kunden sammen står bag. Eksempelvis har man været inde over pin-picking udvikleren Scape Technologies og vinduemontageløsningen WallMo.
er det specialviden, ingeniører og andre specialister, der gør det muligt at have en selvstændig udviklingsafdeling.

Egne projekter for danske kunder
Blue Ocean Robotics projekter kommer fra både Danmark og Litauen. Eksempelvis er vindemonteringsløsningen WallMo udviklet i samarbejde med elementproducenten Deko. Kontakten blev skabt gennem det danske moderselskab i Odense, men udvikling, prototype og test sker i Litauen. Lige nu er folkene i Vilnius ved at lægge sidste hånd på den anden prototype.

Et år efter etableringen af selskabet er der – eller har været - gang i cirka 10 projekter. Heraf er to-tre stykker på vej til at blive selskaber i sig selv, eller er allerede blevet spin off-selskaber. Ganske imponerende taget i betragtning, at en del af projekterne endda kun er i opstartsfasen.

Næste skridt er også taget. Robotvirksomhedens datterselskab er nemlig godt i gang med et projekt for en dansk kunde, som bliver kørt i rent litauisk regi.

To danske studerende står bag idéen til Cuebo. Løsningen, der skal anvendes af skoler, består af en intelligent, kørende terning, børn programmeret til at køre oven en rektangulær kasse ved hjælp af særlige kvadratiske plaststykker. Hardware og software bliver lavet af ingeniørerne på kontoret i Vilnius, hvor Justinas Katkus, medstifter og udviklingsdirektør, forventer, at have en udgave på markedet sidst på året.

Dansk elektronikindustri i Litauen

Electronic Supply stiller i denne uge skarpt danske virksomheders muligheder i Litauen og hvem der har succes i landet.

Læs andre historier her:

Flere muligheder på den anden side af Østersøen

Kitron opruster i Kaunas

Ingemanns litauiske søster sælger til andre datterselskaber[/address]
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078