23948sdkhjf

Intel rykker ind i ny 5.000 m2 laboratoriebygning i Aalborg

Usædvanlig ny bygning til Intels danske afdeling og Aalborg Universitet skal danne rammen om måling af trådløse signaler fra mobiltelefoner, satellitter og droner.
Chipproducenten Intel har allerede 250 ingeniører i Aalborg, og de får fremover adgang til et af verdens mest avancerede testlaboratorier for fremtidens antenner.

Selve bygningen bliver helt speciel: Et 140 kvadratmeter stort tag, som kan skubbes helt til side, og en 154 kvadratmeter stor væg, der kan køres ned, så der bliver fuldstændig åbent ud til det fri. Det er noget af det, der gør opførelsen af den kommende antennebygning til en krævende opgave.

- Byggeriet er rent teknisk en meget stor

Flytter bygningsdele på ét minut

Muligheden for at åbne det nye laboratorium ud mod det fri er afgørende for uforstyrrede kvalitetsmålinger af trådløs teknologi. Det indebærer også, at bygningen kommer til at mangle nogle normalt bærende elementer, så den i stedet skal konstrueres med ekstremt kraftige stålbjælker fra kælder til loft for at være stabil i al slags vejr.

De flytbare bygningsdele kunne rulles på plads igen i en fart af hensyn til det dyre laboratorieudstyr, hvis det fx begynder at regne. Målsætningen er, at det skal kunne ske på blot 60 sekunder, og det er slet ikke standard for eksisterende dørløsninger i den størrelse.
udfordring, men vi har ønsket at skabe endnu bedre rammer omkring samarbejdet mellem Intel og Aalborg Universitet. Antenneforskning er i forvejen et af universitetets specialer, og laboratoriet skaber grobund for et væld af underleverandører og nye studerende til byen. Derfor har det ikke været svært for os at sige ja til projektet, siger administrerende direktør Jesper Jespersen, Novi Forskerpark, der står bag det knap 5.000 kvadratmeter store byggeri.

Intels folk rykker sammen
Intels danske udviklingsafdeling for antenneteknologi rykker ind i den ene ende af den nye bygning. Afdelingen ligger i øjeblikket i Nørresundby, men med flytningen kommer medarbejderne tæt på kollegerne fra Intel Mobile Communications Denmark i Novi Forskerpark. I bygningens anden ende flytter hele Aalborg Universitets antenneforskningsgruppe med 40 forskere ind.

Universitetet og virksomheden får hver sin del af bygningen med egne laboratorier, men indretningen giver plads til at udbygge samarbejdet mellem parterne. Samtidig ser professor Gert Frølund Pedersen den nye bygning som et vigtigt skridt på vejen mod at få etableret den 100 meter høje bue til tekniske målinger. Buen er tænkt ind med ikke med i projektet i første omgang.

Aalborg Universitets investeringer i det nye antennelaboratorium løber op i et større tocifret millionbeløb.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094