23948sdkhjf

Glødepære-trend kan stoppes af nyt forbud

Kun et smuthul i lovgivningen tillader æstetiske glødepærer på markedet. Nu strammes EU-reglerne.
27. februar 2016 kan det være slut med dekorative glødepærer, som suger lige så meget strøm som de glødepærer, der siden 2012 har været forbudt i EU. Den dag træder en EU-stramning i kraft, meddeler Energistyrelsen over for Electronic Supply.

Forbuddet mod glødepærer skulle mindske energiforbruget i hele EU, men ifølge Energistyrelsen har man i flere lande bemærket, at de dekorative pærer har haft en stigende popularitet blandt andet i interiørbutikker, som sælger designerlamper.

- Det er ikke noget, vi selv har lavet opgørelser over, men vi kan også se, at det er en trend, siger Signe Friis Christensen, civilingeniør hos Energistyrelsen.

Når de særlige glødepærer overhovedet har overlevet et forbud mod glødepærer, så skyldes det et smuthul i EU-lovgivningen, som bolig- og interiørbranchen har udnyttet. Myten lyder, at dekorative pærer til designerlamper var undtaget af forbuddet. Men i EU-reglerne har der kun eksisteret en undtagelse, der handlede om glødepærer, der var ikke tiltænkt boligbelysning.

Undtagelsen har i stedet været tiltænkt særlige formål, som kunne være laboratorielys, industrilys eller maritim belysning, og glødepærerne er derfor kun lovlige at markedsføre, hvis det fremgår af emballagen, at pæren ikke er egnet til indendørs boligbelysning.

Ikke desto mindre sælges de side om side med stuelamper og lovlige pæretyper. Selv om det fremgår af emballagen, at de ikke er til stuebrug. At pærerne alligevel sælges til stuebrug er derfor et hul i lovgivningen.

- Og det har ikke været meningen med de regler, som oprindelig blev indført. Derfor er der behov for at stramme reglerne, siger Signe Friis Christensen.

Reglerne udformes sådan, at producenten fremover skal dokumentere, at der ikke findes en erstatning for glødepæren på markedet, som kan opfylde samme formål. Sådan en begrundelse vil man næppe kunne få godtaget, når det handler om glødepærer til stuebrug på 40 eller 60 watt.

Hun nævner, at det på nuværende tidspunkt ikke helt kan fastslås, hvilke af de populære boligpærer som rammes af stramningen, men det vil helt sikkert ændre sortimentet i interiørbutikker, som de ser ud i dag. Formentlig vil de fleste glødepærer på mere end 25 watt forsvinde helt fra hylderne, vurderer Energistyrelsen.

Det var ikke muligt at få en kommentar fra Halo Tech Design, som er ledende markedsaktør i Danmark og som blandt andet har leveret en serie af glødepærer til detailkæden Søstrene Grene.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11