23948sdkhjf

Elektronik-udvikler hæver barren med høje temperaturer

Keramikprint skal få Frederikssund-firma op i et højere leje med flere kunder.
Hybrico i Frederikssund har både udviklet og produceret de brandmeldere, bestykket med følerelementer og forstærkere, der sikrer Airbus’ Eurocopter NH-90 helikoptere.

Den lille elektronikvirksomhed er nemlig ekspert i elektroniske kredsløb baseret på keramik. Materialet kan tåle temperaturer på flere hundrede grader, langt mere end konventionel printbaseret elektronik, og det har været afgørende for at få ordren på luftfartsområdet.

Som producent af keramikelektronik er Hybrico en niche-virksomhed, der producerer små serier til meget specialiserede anvendelser. Ud over luftfart er det i dag også højspændingsmoduler inden for røgrensning og forstærkerteknik til mikrofoner, og markedet er snævret ind de seneste år:

- Vores teknologi har tidligere været anvendt i blandt andet høreapparater og mobiltelefoner. Men her går man i stigende grad over til print-baseret elektronik, og derfor har vi længe været på udkig efter nye anvendelser, hvor vores teknologi kan noget særligt, forklarer direktør Carsten Pade om satsningen på højtemperatur-behov.

Vil op i et højere leje
Med otte brandmeldere pr Airbus-helikopter producerer Hybrico typisk 100 styk om måneden. Dermed lægger Airbus-opgaverne beslag på, hvad der svarer til, én medarbejder. Selvom det er meget i en virksomhed med seks medarbejdere, er Hybrico gået på jagt efter flere kunder som Airbus: Producenter med behov for elektronik til særligt høje temperaturer.

- Når man som mindre virksomhed skal videre, skal man se på hvor ressourceren skal bruges. Så vi arbejder målrettet på at gøre højtemperatur til det største område, siger direktør Carsten Pade til Electronic Supply og tilføjer, at man der vil være flere fordele ved at får virksomheden op i et højere leje både med hensyn til omsætning og indtjening.

Større kundegrundlag kan også give basis for at bedre udnyttelse af SMD-maskinerne. For når den særlige teknik til keramikbaserede print er gennemført, er arbejdet med Carsten Pades ord af traditionel karakter med SMD-montage og sluttest.

Dialogen kører med andre højtemperaturkunder
I jagten på flere højtemperaturkunder står Hybrico ikke på bar bund. Ud over leverancerne til Airbus er firmaet også i dialog med en række kunder med tilsvarende behov.

- Sideløbende udvikler og tester vi prototyper til forskellige anvendelser, bl.a. en sikringsanordning til skibsfarten, der frakobler dieselmotorer i tilfælde af overophedning. Vi kigger også på anvendelser inden for olieefterforskning og -udvinding, siger Carsten Pade.

Selvom målsætningen i Frederikssund-firmaet er at finde nye kunder, der skal bruge keramik-elektronikken, lukker man ikke for aktivitet på andre markeder. Eksempelvis høj isolation, som kan anvendes inden for bl.a. mikrofoner.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094