23948sdkhjf

Forsyningsselskab går ind på markedet for intelligente byløsninger

EnergiMidt har indgået en partnerskabsaftale med schweizisk teknologikoncern. Vil udbrede intelligent udnyttelse af kommunernes gadebelysning.
Fremover vil EnergiMidt via et samarbejde med den schweiziske teknologivirksomhed Paradox Engineering tilbyde at indbygge kommunikationsnetværk i gadebelysningen. Det kan styre energiforbruget og indsamle data fra sensorer og overvåge driften af eksempelvis kommunale parkeringsanlæg.

- En lille boks, en såkaldt node, monteres i gadelampen. Noden forbindes trådløst med andre noder i et netværk, og i princippet kan man forbinde hele byen i det samme netværk. Derved kan alt kontrolleres fra centralt hold, fortæller Flemming Jensen, som er Market Development Manager hos EnergiMidt.

Selve systemet fra Paradox Engineering hedder PE.AMI. Det schweiziske teknologifirma udvikler og producerer det, mens EnergiMidt er forhandler og systemintegrator, der tilbyder turnkey projekter til kommunerne.

Nyt redskab til at hjælpe kommunerne
EnergiMidt driver cirka 150.000 gadelamper for danske kommuner. Groft sagt har standarden i styringen hidtil været en simpel tænd-sluk mekanisme.

For kommunerne betyder det nye samarbejde, at de får adgang til bedre – og mere intelligent – udnyttelse af både bestående og nye lysanlæg.

- Det nye er, at den infrastruktur, der er med gadelamper, har strøm og en mast tilgængelig. Det kan man nu bruge til at etablere et kommunikationsnetværk, som kommunen så kan hægte diverse service på. Det kan være at tælle trafik, salte veje og lignende. Det kræver så viden om, hvordan der ser ud i kommunen, altså hvor lyst der er, hvor koldt der er på vejen og lignende. Det kan det bruges til, oplyser Flemming Jensen til Electronic Supply.

Live test i Viborg Kommune
Paradox' system har været testet i Danish Outdoor Lighting Lab i Albertslund i et års tid, og er nu ved at blive udrullet i byen Almind syd for Viborg. Pilotprojektet ventes fuldt udrullet sidst i marts.

Cirka 50 lysmaster bliver udstyret med ”smarte” lamper og PE.AMI noder. Alle lyskilder forbindes i et trådløst netværk som kan fjernovervåges og styres centralt. Det giver mulighed for at tænde og slukke, skrue op og ned afhængig af behov og aktivitet. Hver node er udstyret med en føler, så lyset automatisk reguleres ved bevægelse.

Det samme netværk understøtter Alminds intelligente parkeringssystem, som etableres ved byens forsamlingshus, hvor 40 parkeringspladser udstyres med PE.AMI noder.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094