23948sdkhjf

Danskerne: Ingen frygt for robotter hos os

Danskerne er ikke bange for et jobkapløb med robotterne. Det viser en ny undersøgelse, som Ingeniørforeningen IDA har foretaget.
De seneste år er automatisering, brug af robotter og ny software-teknologi vundet frem og har erstattet rutineprægede arbejdsopgaver, som tidligere blev varetaget af mennesker. Skal man tro alle fra toplederne på World Economic Forum til topprofessorer på universiteterne i Harvard og Oxford, vil gammelkendte jobfunktioner fremover forsvinde i endnu hurtigere takt end hidtil.

Men det bekymrer tilsyneladende ikke danskerne, skriver Berlingske Business.

I en ny undersøgelse har Ingeniørforeningen IDA spurgt godt 2.000 repræsentativt udvalgte danskere, om de tror, at deres job er i fare for at blive overtaget af robotter inden for de næste ti år. Kun 1 procent er helt sikker på, at det vil være tilfældet, mens 6 procent svarer ”ja, måske”.

Morten Thiessen, der er formand for Ansattes Råd i ingeniørforeningen, frygter på baggrund af undersøgelsen, at danskerne undervurderer behovet for at være omstillingsparate i fremtiden.

- Spørgsmålet er, om undersøgelsen afspejler selvsikkerhed eller selvfedme. Selvsikkerhed er en udmærket trædesten at have, men selvfedme og troen på, at man automatisk vil være på vinderholdet, holder ikke i fremtiden, siger Morten Thiessen til Berlingske Business.

Hos Dansk Industri ser vicedirektør Kent Damsgaard det som positivt, at det store flertal af danskere ikke frygter et jobkapløb med robotter.

- Jeg ser ikke brugen af automatisering og robotter som en modsætning til at skabe nye job. Tværtimod er det nødvendigt, at flere funktioner bliver overtaget af robotter, selv om det betyder, at nogle job bliver nedlagt på kort sigt, hvis vi skal skabe flere arbejdspladser på langt sigt. Brug af robotter styrker konkurrenceevnen og giver mulighed for at ændre og øge produktionen, så der kommer nye job, siger Kent Damsgaard.

Ufaglærte er mest bekymrede
Undersøgelsen viser, at ufaglærte og faglærte er lidt mere bekymrede end funktionærer. 14 procent af de faglærte tror, at deres job i et eller andet omfang vil blive overtaget af robotter i løbet af de næste ti år, mens det gælder ni procent af alle faglærte.

Men det afspejler mere den tid, der var, end den tid, der kommer, mener Morten Thiessen fra ingeniørforeningen.

- Automatiseringen i industrien er i dag meget udbredt og har allerede ramt faglærte og ufaglærte job. Den næste bølge rammer funktionærerne, og det sker allerede. Tænk bare på finansområdet. Bankfolk er allerede i stor stil blevet erstattet af algoritmer, og forestillingen om, at vi ikke i et eller andet omfang kan automatisere den kreative proces, kommer heller ikke til at holde, siger Morten Thiessen.

Sikkerhed for forandring
Ifølge Morten Thiessen er der ikke tale om en udvikling, der kan stoppes. Der er tale om en omstilling, som alle skal igennem, og udviklingen behøver ikke nødvendigvis at føre til, at arbejdsløsheden vokser. Men det kræver en udpræget grad af omstillings¬parathed for den enkelte.

Torsdag præsenterer erhvervsminister Troels Lund Poulsen en vækststrategi, som blandt andet skal komme med bud på, hvordan automatiseringen af erhvervslivet vil finde sted.

Hos Dansk Industri håber Kent Dams¬gaard, at pakken har fokus på at få folk uddannet til at varetage de nye job, som automatiseringen skaber, og samtidig har fokus på at skabe så gode rammevilkår, at også de mindre og mellemstore virksomheder får råd til at investere i automatisering.

Ifølge Morten Thiessen er indholdet af ministerens pakke imidlertid ikke så afgørende, som den mentale omstilling, danskerne må igennem.

- Det eneste konstante i fremtiden bliver forandring, siger Morten Thiessen til Berlingske Business.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.081