23948sdkhjf

Dansk teknologi på Mars-mission

Robotkøretøjet i NASA-missionen ’Mars 2020’ bliver udstyret med instrument og kamera udviklet ved DTU.
Svaret var ja, da to ph.d.-studerende fra DTU Space blev spurgte, om de ville udvikle et instrument til en robot, der bliver sendt til Mars i 2020.

Sammen med NASA skal David Arge Klevang Pedersen og Andreas Härstedt Jørgensen nu udvikle et instrument, der er blandt syv, som vil blive monteret på robotkøretøjet Mars 2020 Rover.

Instrumentet hedder PIXL og sidder på robottens arm. Det består af et fokuseret X-ray-fluorescerende instrument, der er designet til at identificere grundstofsammensætningen af sten i en meget høj opløsning. Instrumentet er udstyret med et kamera, der sammen med struktureret lys navigerer instrumentet med meget høj præcision mellem de klippeformationer, der skal undersøges på Mars.

Navigerer robotten rundt
Teknikken fungerer ved, at PIXL skyder tynde røntgenstråler mod stenene, som fluorescerer afhængigt af stenens grundstofsammensætning. Kameraet tager herefter et digitalt billede, der bliver sendt til NASA, hvor biologer og geologer undersøger kompositionen af stenene for at finde spor af aflejringer fra levende biologiske mikroceller.

- Vores opgave går ud på at levere kameraet og udvikle den del af instrumentet, der navigerer robotten mod stenen. Opgaven betyder, at vi blandt andet skal finde ud af, hvor langt der er mellem sten og instrument og give besked, hvis dele af stenen stikker ud og er til fare for instrumentet, fortæller Andreas Härstedt Jørgensen.

Kameraet på PIXL er en videreudvikling af DTU Spaces stjernekamera, der består af et digitalkamera, som fotograferer stjernehimmelen, og en computer, der matcher digitalbillederne til et stjernekort lagret i computeren. Stjernekameraet bliver brugt som kompas på rumfartøjer, så forskerne kender fartøjets orientering i rummet.

- Hvor andre forskere begynder fra bunden med at udvikle nyt udstyr, bygger vi videre på kernen i stjernekameraet. Det er en stor fordel. Specielt når man udvikler rumfartsudstyr, hvor det ikke er muligt at stramme en skrue eller udføre små justeringer. Udfordringen på Mars er, at teknikken skal virke hver eneste gang. Ellers medfører det store konsekvenser for hele missionen, fortæller David Arge Klevang Pedersen.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094