23948sdkhjf

- Heltene i dansk erhvervsliv skaber arbejdspladser

Stoltheden over at skabe noget mangler i dansk industri, så i dag ligger den største danske elektronikproduktion desværre i Thailand, lyder det fra brancheprofil.
Dansk erhvervsliv skal gribe i egen barm. For det er uden betydning, at dit firmanavn er kendt, hvis du kun skaber nye arbejdspladser i udlandet. Sådan siger en af elektronikbranchens direktører kritisk:

- Stoltheden over at skabe noget, at tage en risiko og

Hvem er heltene i dansk erhvervsliv?

Kender du en virksomhed eller erhvervsleder, der gør noget særligt for at holde arbejdspladser i Danmark eller trække job tilbage fra udlandet?

Giv redaktionen et tip på redaktionen@electronic-supply.dk .
bidrage til samfundet skal tilbage, siger Karl-Peter Andersen, direktør i elektronikproducenten Selektro. Og han gentager gerne sin pointe.

For han har noget på hjertet. Både om situationen i dansk erhvervsliv, og hvordan det udfordrer samfundets økonomiske fundament. Men også om hvordan produktionsarbejdspladser kan få det løft, der igen og igen bliver efterlyst fra organisationer, politikere og andre branchefolk.

Selektro-direktøren har også noget at have sine ord i. Siden han overtog elektronikfabrikken i Møldrup i 2013, har han ikke valgt den lette vej. I stedet er der investeret millioner i fabrikken, så arbejdspladser på alle niveauer er blevet på stedet og så der bliver skabt flere af dem. For der skal være penge i at producerer elektronik i Danmark – og det er der, understreger direktøren. Men det kræver hårdt slid.

Virksomhederne har hovedansvaret
For selvom industriens rammevilkår ikke er uden betydning, har organisationer og virksomheder ifølge Karl-Peter Andersen et alt for snævert fokus på området. Effektivitet og produktivitet er i hans optik langt vigtigere end beskatning. For for at konkurrere skal produktiviteten hele tiden forbedres, og det kræver løntilbageholdenhed.

En ting er industriens rammevilkår, noget andet og langt vigtigere er det personlige ansvar - og virksomhedernes.

- Jeg er stolt over at betale skat af overskuddet. men kunsten er at komme dertil, hvor der er et overskud. Og jeg er dødtræt af at nogle store koncerner, der gør hvad de kan for undgå at betale til den fælles kasse, siger Karl-Peter Andersen.

- Den største danske elektronikproduktion ligger i Thailand
Og her er kernen i Karl-Peter Andersens i opfordring og opsang til dansk erhvervsliv. Industri-succeserne, der fremviser pæne tal, bliver alt for ofte fremhævet, og så forsvinder fokus på noget væsentligt: Hvor arbejdspladserne er.

- Den største danske elektronikproduktion ligger i Thailand, lyder det lettere provokerende fra Karl-Peter Andersen, som straks kommer til sin pointe:

- Erfaringen er, at når først produktionen flytter langt væk geografisk, følger videreudviklingen og til slut resten af værdiskabningen efter. Nyskabelser og udvikling foregår ikke i et vakuum - nærhed og erfaringsudveksling mellem udvikling og produktion er en forudsætning for at designe konkurrencedygtige produkter.

Årsagen til denne negative spiral skyldes ifølge Selektro-direktøren et enøjet fokus på pris frem for det større perspektiv med blik på produktionens samlede cost.

De nye nationale helte
Men der er dem, som har gjort op med den konventionelle visdom om pr. automatik at flytte produktion ud af landet. Dem som Karl-Peter Andersen kalder nationale helte . Topcheferne i firmaer som Linak og Kamstrup der gør det modsatte; tager produktion hjem og skaber produktionsarbejdspladser i Danmark, masser af arbejdspladser. Den tilgang skal man tage ved lære af, også selvom det koster ressourcer og hovedrysten fra konkurrenter.

- Hele mindsettet skal ændres. De gode historier skal fortælles. Det skal være sexet at forsøge sig selv og skabe noget, siger Karl-Peter Andersen.

Men det kræver først og fremmest, at direktørerne skal se indad og gå forrest:

- Topcheferne skal udfordre deres mellemledere og spørge: Kan vi holde det i Danmark? . Og jeg tror på, at der er kommet en ny generation af CEOer, der tør stille spørgsmål til regnedrengene.

For selvom basen er en lille by i det midtjyske langt fra motorveje, som også bliver betragtet som en forudsætning for vækst, så er der udvikling, overskud og arbejdspladser i elektronikproduktion. Også hos Selektro i Møldrup.

Artiklen er en del af temaet Chef i tale.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093