23948sdkhjf

Satellitopsendelse udsat for tredje gang

Tålmodigheden bliver sat på prøve i Aalborg Universitets satellitlab, hvor ingeniørstuderende hele weekenden har været klar til at følge ESA’s sydamerikanske opsendelse af deres AAUSAT4-satellit.
Aalborg Universitets nyeste studenterbyggede mini-satellit AAUSAT4 er med i lasten med kurs mod rummet, når den europæiske rumorganisation ESA opsender miljøovervågnings-satellitten Sentinel-1B med en Soyuz-raket fra Fransk Guyana. ESA’s uddannelsesafdeling benytter den kostbare flyvelejlighed til at lade tekniske studerende fra universiteterne i Aalborg, Liège (Belgien) og Torino (Italien) sende små CubeSats i rummet som led i ESA’s ”Fly Your Satellite!” program.

Opsendelsen var oprindelig planlagt til sent fredag aften, men på grund af dårligt vejr blev det først udskudt 24 timer og derpå igen 24 timer. Tredje forsøg søndag var heller ikke lykkens gang, men da skyldtes udsættelsen en uregelmæssighed, som blev konstateret under nedtællingen.

AAUSAT4 skal forbedre den overvågning af skibstrafikken ved Grønland, som blev indledt med forgængeren AAUSAT3 og fulgt op med AAUSAT5 i samarbejde med astronaut Andreas Mogensen. Den belgiske CubeSat Oufti-1 skal teste digital radiokommunikation til rummet, og italienske e-st@ar-II eksperimenterer med et kontrolsystem, som udnytter jordens magnetfelt.

Opsendelse i junglen
Forud for opsendelsen har mange af de danske, belgiske og italienske studerende mødt hinanden i ESA’s laboratorier i Holland og i rumcentret i Fransk Guyana, hvor modulet med de små studentersatellitter er blevet integreret i den store Soyuz-raket. Mikael Juhl Kristensen og Anders Kalør var AAU-teamets udsendinge ved de sidste forberedelser i tropiske Kourou. Stedet benyttes til næsten alle ESA’s opsendelser, og det giver ifølge Mikael Juhl Kristensen god mening:

- Affyringscentret er placeret inde i den sydamerikanske jungle, så eventuelle ulykker ikke er til fare for civilbefolkningen. Det er også en af forklaringerne på, at det ikke ligger i Europa. Det ville være svært at finde et punkt på et europæisk kort, hvor der ikke er beboelse inden for 10-15 km, forklarer han.

Sidste test i troperne
Under opholdet i Fransk Guyana fulgte de to danske ingeniørstuderende de afsluttende tests af studentersatellitterne, som nu befinder sig i et specielt affyringsrør ombord på Soyuz-raketten. Hvis alt går som planlagt, vil AAUSAT4 og de to andre CubeSats blive sat af i 476 kilometers højde, og de vil derefter bevæge sig med cirka 7,7 km/s i deres polære bane. Manøvren er planlagt til at foregå 168 minutter efter Soyuz-rakettens lift-off.

De studerende har allieret sig med radioamatører i udlandet, som kan være behjælpelige med at opsnappe signaler fra AAUSAT4, når dens kommunikationssystem tændes.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.111