23948sdkhjf

Fjerde gang blev lykkens gang for dansk satellit

Natten til tirsdag kom Aalborg Universitets Aausat 4 i kredsløb.
Efter tre udsættelser lykkedes det i nat den europæiske rumorganisation ESA at få opsendt den Soyuz-raket fra Fransk Guyana, som skulle bringe Aalborg Universitets nyeste satellit i rummet. De ingeniørstuderende har her til morgen for første gang haft kontakt med Aausat4, som også er blevet hørt af radioamatører i USA, Østrig og Danmark.

- Det er en kæmpe lettelse, efter at vi havde problemer med kommunikationen med forgængeren Aausat5, fortæller ingeniørstuderende Mikael Juhl Kristensen fra Aausat4-teamet.

En lang og spændende nat i universitetets satellitlaboratorium er efterfulgt af en travl morgen, hvor holdet sidder klar til at modtage signaler fra AAUSAT4, når den kommer tæt nok hen over Aalborg til. Samtidig indløber der meldinger fra jordstationer og radioamatører andre steder i verden. Første sikre livstegn med god forbindelse kom fra en jordstation i Thule på Grønland ved 04-tiden, og de studerende havde selv fuld tovejs kontakt med satellitten, da den fløj over Aalborg efter klokken seks.

Satellit i fin form
Ifølge kollegaen Jens Dalsgaard Nielsen fra AAU Student Space er helbredstjekket af Aausat4 gået godt:

- Både batterispændingen på 8 volt og temperaturen på 20 grader vidner om, at satellitten er i fin form. Nu skal vi have optimeret modtagelsen af AIS-data fra skibe i farvandet omkring Grønland, som er Aausat4’s praktiske mission, fortæller lektor Jens Dalsgaard Nielsen fra AAU Student Space. Det sker blandt andet ved at kalibrere satellitten og justere forskellige parametre i dens software med kommandoer fra jorden.

Hovedrolleindehaveren i nattens succesfulde raketopsendelse fra sydamerikanske Kourou var ESA’s store miljøovervågnings-satellit Sentinel-1B. ESA’s uddannelsesafdeling benyttede lejligheden til at lade tekniske studerende fra universiteterne i Aalborg, Liège (Belgien) og Torino (Italien) sende deres små CubeSats i rummet som led i ESA’s ”Fly Your Satellite!” program.

Aausat4 skal forbedre den overvågning af skibstrafikken ved Grønland, som blev indledt med forgængeren Aausat3 og fulgt op med Aausat5 i samarbejde med astronaut Andreas Mogensen. Den belgiske CubeSat Oufti-1 skal teste digital radiokommunikation til rummet, og italienske e-st@ar-II eksperimenterer med et kontrolsystem, som udnytter jordens magnetfelt. Ifølge opdateringer på nettet er den belgiske satellit også hørt af radioamatører flere steder.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093