23948sdkhjf

Topsil sælger siliciumforretningen for 320 millioner

Det bliver en af verdens seks største producenter af siliciumskiver, der får fingre i Topsils samlede siliciumforretning.
Topsil Semiconductor Materials har i dag indgået en aftale med GlobalWafers om frasalg af den samlede siliciumforretning. Prisen er 320 millioner kroner på gældfri basis før transaktionsomkostninger.

Aftalen betyder, at samtlige af Topsils aktiver og forpligtelser relateret til siliciumforretningen pr. 1. januar 2016, herunder hovedsædet i Frederikssund, det polske driftsselskab og salgsselskabet i Japan, nedskydes i et nyt selskab.

- Aftalen med GlobalWafers er samlet set den mest attraktive løsning for Topsil. Branchen er under pres med meget hård konkurrence og kraftigt faldende salgspriser, hvilket også har afspejlet sig i Topsils resultater de seneste år. Vi vurderer derfor, at kombinationen af en attraktiv pris og muligheden for at indgå i den igangværende markedskonsolidering er meget bedre end en usikker fremtid som en lille spiller i et konsolideret marked, udtaler Jens Borelli-Kjær, formand for Topsils bestyrelse.

Parterne har haft et mangeårigt samarbejde. I 2000 outsourcede Topsil sin skiveproduktion i Danmark til GlobalWafers, som siden da har været en af Topsils underleverandører af skivebearbejdning.

- Frederikssund går en tryg fremtid i møde
En central del i Topsils produktion er fabrikken, som blev indviet i 2012. Med den nyeste teknologi, nye maskiner, renrum og certificeringer har Jens Borelli-Kjær svært ved at se, at de nye ejere ikke ser et stort potentiale i den danske produktion.

- Det der bliver købt tror jeg i bund og grund er to ting. Adgang til float zone teknologi, som GlobalWafers ikke har i dag, og som komplementerer deres produktprogram. Og så en noget stærkere adgang til det europæiske marked, siger Jens Borelli-Kjær, som også ser muligheder for, at den nye ejer vil tage float zone skiver med til Asien, hvor man har en stærk tilstedeværelse.

- Derfor tror jeg - uden at vide det med sikkerhed - at Frederikssund går en tryg fremtid i møde, tilføjer bestyrelsesformanden.

Topsil har hovedsæde i Copenhagen Cleantech Park, Frederikssund og har datterselskaber i Warszawa, Polen, samt Kyoto, Japan. Selskabet omsatte for 287,3 millioner kroner og havde gennemsnitligt 342 fuldtidsansatte i 2015.

Mangler aktionærernes godkendelse
Topsil meddelte tilbage i april, at selskabet havde modtaget en række tilbud om frasalg af siliciumforretningen. Det er nu mundet ud i et salg til GlobalWafers, som er blandt verdens seks største producenter af siliciumskiver.

Aftalen er betinget dels af myndighedsgodkendelser, dels af at transaktionen godkendes af Topsils aktionærer. Gennemførelsen af transaktionen forventes at ske i begyndelsen af juli 2016, når betingelserne er opfyldt. Topsils bestyrelse anbefaler, at salget af siliciumforretningen godkendes af Topsils aktionærer, idet transaktionen er værdimæssigt attraktiv og er i aktionærernes, medarbejdernes og øvrige interessenters interesse.

Snarest bliver der indkaldt til ekstraordinær generalforsamling den 17. juni 2016, hvor beslutningen om at afhænde siliciumforretningen og skifte navn og formål skal forelægges Topsils aktionærer til godkendelse. Topsil er blevet rådgivet af SEB Corporate Finance og Lett Law Firm.

Topsil fortsætter - men som en helt anden størrelse
Tidligere har Jens Borelli-Kjær overfor Electronic Supply medgivet, at det frasalg, som nu ser ud til at blive en realitet, vil betyde, at der vil være tale om en helt anden virksomhed.

Nu vil Topsils fremtidige aktivitet blive ejendomsdriften i Polen. De igangværende bestræbelser på at realisere værdierne af ejendomsforretningen fortsætter med uformindsket kraft.

Som et led i transaktionen vil Topsil skifte navn og tilrette virksomhedens vedtægter til at afspejle den nye aktivitet. Organisationen vil blive tilpasset den fremadrettede aktivitet.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094