23948sdkhjf

Hvordan dyrker du talentet

Klumme: Drop dyrkelsen af det individuelle talent. Det at dyrke talentet ligger i at dyrke samtlige medarbejdere og ledere i i organisationen, lyder det i dagens klumme.
Her for nylig læste jeg en artikel i Berlingske Business skrevet af Lars Tvede; iværksætter, investor og forfatter til bl.a. bogen ”Det kreative samfund”. Artiklen beskriver hans bud på talentfulde mennesker.

Ifølge Lars Tvede udmærker talenter sig ved at have fire typiske træk tilfælles; Visioner, utålmodighed, livsglæde og positiv attitude. Selvfølgelig mener han også, at der skal laves analyser og beregninger i næsten alt, men det ser han ikke som de store talenter.

Men hvorfor overhovedet tale om individet som talent, når intet på denne jord er skabt af et menneske alene. Hvad nytter det, at Lars Tvedes havearkitekt havde idéerne, hvis ingen udførte dem? Var drømmen så ikke blevet ved drømmen og endt som et luftkastel? Hvorfor kun fremhæve dem med idéerne som talenter? At skabe en drøm med vedholdenhed, analytisk sans og fordybelse er et talent i sig selv. At kigge kritisk på planen og stille de lumske og ubehagelige spørgsmål kræver også et stort talent.

For mig ligger det at dyrke talentet i at dyrke samtlige medarbejdere og ledere i teamet eller i organisationen. Så hvorfor overhovedet tale om at dyrke det individuelle talent i virksomheder?

Det er svært at trænge igennem en ledergruppe, som mener at de er så nær gud, som man kan komme i den levende verden. Hvorfor skulle de ellers være udvalgt til at sidde der, hvor de sidder? De mener selv, at de er et TALENT, og har evnen til at spotte andre talenter, som har samme evner som dem selv.

Størstedelen af stærke alfahanner eller hunner er placeret i topledelsen. Kendetegnet er, at det er personligheder, som motiveres af at påvirke, dominere, sætte deres præg på beslutninger og i høj grad ønsker at andre skal følge dem, ikke altid som et ligeværdigt team, men som tro væbnere. De er ofte elendige holdspillere og samarbejdet kan være præget af konflikter, politiske agendaer og interne magtkampe.

Et norsk studie fra 2012 viser at toplederne vurderer, at op til 40% af den tid, de er samlet, er spildt og uproduktivt. Toplederne er de mindst effektive, efterfulgt af mellemledergruppen. De grupper, som fungerer bedst, er frontlinjegrupperne længst ude i organisationen, for her er opgaverne klare og konfliktniveauet lavere.

For mig er det helt forkert at fremhæve og dyrke det individuelle talent fremfor at dyrke talentmassen i hele organisationen. Måske handler det om at topledelsen har brug for at redefinere sig selv og deres værdier, at de lærer et helt nyt sprog, som tager udgangspunkt i ”vi” fremfor ”jeg”.

Når jeg dyrker talentet skaber jeg sammen med lederen stærke teams. Dem som kan det, er i mine øjne sande ledere. At være leder er ikke et talent, det er en disciplin, og den kan læres af alle, som vil det ved at træne og modtage feedback.

Lene Fischermann udvikler teams gennem teamcoaching, coaching, workshops og foredrag. Hun har en ledelsesmæssigbaggrund fra salg og marketing i B2B virksomheder, og er uddannet som certificeret NLP Practioner Master samt certificeret Mindjuice Master coach i teamcoaching, kraftfuld kommunikation og i Enneagrammet, uddannet konfliktcoach og mægler samt Mindfulness Practioner. tuning8people.dk
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078