23948sdkhjf

Teknologien i høretelefoner på tapetet i Aalborg

Verdens førende producenter af audioudstyr mødes i denne uge med lydteknikere og forskere til stor konference i Aalborg
Hvordan laver man den bedste lyd i hovedtelefoner, uden at det går ud over hørelsen. Det og meget mere skal verdens førende producenter af audioudstyr diskutere med lydteknikere og forskere på en stor konference denne uge.

Flere og flere teenagere får problemer med hørelsen, fordi de hører for høj musik i alt for lang tid på deres mobiltelefoner. Nye undersøgelser peger på, at mellem fem og ti procent af de unge er i risikozonen for at få varige høretab af deres musikafspillere.

Problemet er så stort, at verdenssundhedsorganisationen WHO råber vagt i gevær. For der er en grænse for, hvor meget lyd det menneskelige øre kan tåle uden at tage varig skade. Den danske arbejdsmiljølov kræver, at man bruger høreværn, hvis man arbejder i støj, der overskrider 85 dB. Der er ingen lov om, hvor meget man frivilligt må udsætte sine ører for, men blandt andet EU og de amerikanske myndigheder forlanger, at producenter af mobiltelefoner og musikafspillere ikke sælger produkter, der kan være til skade for købernes sundhed.

EU ønsker også en advarselslampe på musikafspillerne, men professor Dorte Hammershøi fra AAU, der forsker i sammenhænge mellem musik og høretab, er skeptisk over for en forsimplet fremgangsmåde. Hun foreslår i stedet, at producenterne laver en form for klassificering eller online registrering af, hvor følsomme deres hovedtelefoner er, hvor meget støj de lukker ind, hvor meget støj de lukker ude, om de er designet til HiFi-musik, gaming, Skype, call-centre eller noget helt femte.

Svinger fra minutter til hele dage
Dorte Hammershøi har gennemført en række forsøg, hvor hun har undersøgt lydbelastningen fra en række tilfældigt udvalgte Spotify-kanaler, der blev afspillet gennem forskellige typer hovedtelefoner. Resultatet var opsigtsvækkende.

- Der er enormt stor forskel på den lyd, hovedtelefonerne sender videre til ørerne. Forskellen er så stor, at du med én type hovedtelefoner fra én producent med fuld volumen ville nå dit daglige maksimum i løbet af et par minutter, hvorimod du med et par andre hovedtelefoner ville kunne gå en hel dag med den samme musik i ørerne uden overhovedet at nærme dig et skadeligt niveau, siger hun.

Producenterne af telefoner og andre musikafspillere ved ikke, hvilken type hovedtelefoner brugerne sætter i stikket. Og fordi lydbilledet i de forskellige hovedtelefoner er så varieret, vil en visuel indikator højst sandsynligt enten være en unødvendig alarm eller give en falsk tryghed – alt efter om hovedtelefonerne yder mere eller mindre end dem, afspilleren oprindeligt er blevet testet med.

I 2015 blev der på verdensplan solgt over 300 millioner sæt hovedtelefoner.

Konferencen ”Headphone Technology” afholdes den 24.-26. august i Nordkraft i Aalborg og arrangeres af Audio Engineering Society. Sammenslutningen omfatter bl.a. Harman, AKG, JBL, Dolby, Sennheiser, Jabra og en række andre fremtrædende producenter, forskere og professionelle lydfolk.

Læs mere på Headphone Technology's hjemmeside

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079