23948sdkhjf

Intelligent vandstyring reducerer energiforbrug

Intelligent vandstyring og driftsoptimering har reduceret Skanderborg Forsyningsvirksomheds energiforbrug med 15 procent.
I et netop afsluttet udviklingsprojekt har Skanderborg Forsyningsvirksomhed i samarbejde med Kamstrup, DHI og EnviDan indsamlet data på vandforbruget hos omkring 1.500 private husstande og virksomheder i Skanderborg Øst via nyligt installerede intelligente vandmålere, og sendt tilbage til forsyningsselskabet.

Undervejs overvågede målestationer på ledningsnettet tryk og flow. På vandværket sørgede avancerede algoritmer for at justere vandindvinding og udpumpning, så der blev brugt mindre energi på at pumpe vandet rundt i systemet.

Overvågning i realtid sparer energi
– Dataindsamling i realtid tegner et klarere billede af vandforbruget. Det giver mulighed for at optimere forsyningen og reducere energiforbruget og dermed CO2-udledningen, siger Skanderborg Forsyningsvirksomheds administrerende direktør Jens Bastrup til virksomhedens egen hjemmeside.

- Eksempelvis kan vi undgå at pumpe med højt tryk i tidsrum, hvor vi kan se, at forbruget er lavt. I alt var vi i stand til at reducere energiforbruget med 15 procent på vores største vandværk.

Den Intelligente Vandby
Hos Skanderborg Forsyningsvirksomhed ser man udviklingsprojektet som første skridt mod at realisere visionen om Den Intelligente Vandby, som er betegnelsen for en række datadrevne udviklingsprojekter på vand- og spildevandsområdet, som Skanderborg Forsyningsvirksomhed har søsat i samarbejde med partnere i vandbranchen.

Formålet med vandbyen er at skabe intelligent styring og miljømæssige gevinster, blandt andet ved at udnytte de muligheder, der ligger i Big Data og Internet of Things, skriver forsyningsvirksomheden på sin hjemmeside.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079