23948sdkhjf

Internationalt videncenter åbner i hovedstaden

Neutronforskningsanlægget European Spallation Source har nu officielt åbnet sit permanente kontor i København
European Spallation Source (ESS) fejrede mandag den officielle åbning af det permanente kontor i København, ESS Data Management and Software Centre (DMSC).

Blandt gæsterne var uddannelses- og forskningsminister Ulla Tørnæs, prorektor for forskning og innovation på Københavns Universitet, Thomas Bjørnholm, samt mere end 90 repræsentanter for ESS’s danske partnere, interessenter og ESS.

Det nye europæiske forskningsanlæg ventes at blive verdens førende neutronforskningsanlæg, og er et af de højest prioriterede forskningsinfrastrukturprojekter i Europa. ESS bliver bygget i Lund i Sverige, men vil lagre og bearbejde de forskningsdata, som ESS genererer, på DMSC i Danmark.

Datacentrets nye lokaler ligger
European Spallation Source
ESS vil blive op til 100 gange kraftigere end noget tilsvarende forskningsanlæg og vil give forskerne hidtil usete muligheder for at benytte neutroner til at undersøge materialer på atomart og molekylært niveau. Forskningen på ESS forventes at føre til mange opdagelser på videnskabelige områder som fx life science, energi og nye materialer.

ESS er et partnerskab af europæiske nationer samlet om i fælleskab at bygge og fra slutningen af dette årti at drive verdens førende anlæg til forskning ved hjælp af neutroner. Sverige og Denmark er værtslende for ESS.

i COBIS, Copenhagen Bio Science Park, ved Københavns Universitet Nørre Campus. I den nuværende fase, mens ESS er under opførelse, udvikler de 22 ansatte hos DMSC software og hardware til kontrol, analyse og visualisering af de eksperimenterne der skal udføres på ESS. De arbejder sammen med partnere på universiteter og forskningslaboratorier ud over hele Europa. Når ESS går i drift, forventer datacentret at have 60-70 medarbejdere.

- DMSC skal levere software til analyse og modellering som vil hjælpe brugerne af ESS med at forvandle data til videnskabelige resultater og innovation, siger Mark Hagen, Head of DMSC, og en erfaren neutronforsker der har arbejdet ved de fleste af verdens øvrige førende neutronkilder.

- Vi er allerede meget aktive med at levere software til dataanalyse af neutronspredning, hvor vi samarbejder på projekter med vores partnere i England, Frankrig, Tyskland, USA og selvfølgelig - Danmark.

ESS åbner för forskere og videnskabelige undersøgelser 2023. Når det sker, beregnes ESS at producere 3-5 petabytes data om året. Over de følgende år vil datamængden stige til 7-11 petabytes. Data vil blive overført mellem ESS og DMSC ved hjælp af en særskilt fiberforbindelse over Øresund.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08