23948sdkhjf

Vil skabe enklere radioteknologi til mobil- og satellitkommunikation

Behovet for båndbredde er enormt. Samtidig stiger udgifterne til hardware og installation for at skaffe båndbredde i de mange forskellige teknologier. Ny forskning vil gå på tværs - og give mere for mindre.
I trådløs kommunikation er der store krav om datahastighed. Samtidig med at kapaciteten øges i de kendte teknologier, udvikles der nye accessteknologier, som over de næste fem år ventes at udgøre et betydeligt markedspotentiale. Det er teknologier som UMTS/HSPA+, LTE og WiMAX og satellitkommunikation i højere frekvensbånd.

De mange forskellige teknologier vil kræve store udgifter til hardware og installation. Målet i et nyt forskningsprojekt er at gøre det enklere og billigere.

Store besparelser på hardware og teknologi
Projektet vil med software simuleringsmodeller af teknologi-agnostiske radio accessnetværk videreudvikle de nyeste teknologier inden for bredbåndede komponenter, lineariseringsteknikker, RF-filtre samt digitalt systemdesign.

Sat på spidsen er et af projektets mål, at en enkelt access radio-variant skal kunne give geografisk dækning for en række teknologier i Danmark såvel som i Kina eller USA.

- Det vil betyde store besparelser på hardware og installation, men også i et netværksarkitektonisk perspektiv vil det medføre nye optimeringsmuligheder, ikke mindst i form af et reduceret effektbehov, udtaler professor Lars Dittmann fra DTU Fotonik.

Enormt behov for båndbredde
- Der er et udtalt behov for løsninger, der samtidigt kan håndtere så mange frekvensbånd og accessteknologier som muligt i en kost-optimeret platform med stærkt fokus på softwaretuning, siger Søren Danielsen fra Radiocomp.

Projektet kombinerer Thrane & Thrane’s og Radiocomp’s viden og markeder inden for radiokommunikation.

- Behovene for båndbredde og standard-uafhængighed er enorme i dag – der er ingen vej udenom hvis vi ønsker at bibeholde en markedsmæssig og teknisk førerposition, siger Hans Møller Zenth fra Thrane & Thrane.

Millionstøtte
Projektets varighed er tre år, og den første demonstration af konceptet forventes i første halvår af 2011.

Projektet er støttet med 14,9 mio. kr. fra Højteknologifonden og 12,3 mio. kr. i egenfinansiering fra projektdeltagerne.

Kilde: Højteknologifonden - http://www.hoejteknologifonden.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11