23948sdkhjf

Uorden er i orden

Forskere fra DTU Fotonik overrasker den naturvidenskabelige verden med en ny opdagelse, der på sigt kan bruges i blandt andet solceller og kvantecomputere.
Over alt i verden forskes der intenst i, hvordan man kan benytte lysets mindste partikler, fotoner, til blandt andet kommunikation.

Hvor den elektroniske teknologi benytter sig af mikrochip, benytter den optiske kommunikation sig af de såkaldte optiske chip.

Uorden som en værdifuld ressource
På de optiske chip er der ætset en struktur af huller, og det er ved hjælp af hullerne, at forskerne forsøger at styre fotonernes færden på chippen.

Hidtil har man stræbt efter at opnå en perfekt regelmæssig og ordnet struktur af huller, og man har været af den overbevisning, at uorden eller fejl i hulstrukturen nedsætter eller simpelthen ødelægger den optiske chips funktionalitet.

Nu har forskere ved DTU Fotonik vendt tingene fuldstændigt på hovedet og vist, at uordnede optiske chip er en fordel. Forskerne placerede med vilje hullerne på den optiske chip uregelmæssigt, og det forbedrede chippen. Således har det vist sig muligt at indfange og dermed kontrollere fotoner meget effektivt på den ”uordentlige” chip. Opdagelsen giver anledning til en helt ny type optiske chips, der udnytter uorden som en værdifuld ressource i stedet for en begrænsning.

Kan bruges til solceller og kvantecomputere
Der er tale om et stort grundvidenskabeligt forskningsfund, som blev offentliggjort i det internationale tidsskrift Science den 12. marts. 2010.

Opdagelsen vil potentielt kunne anvendes i fx solceller og optiske sensorer eller inden for kvanteinformationsteknologi. Den gryende kvanteinformationsteknologi lover fundamentalt nye måder at kode og processere information, som udnytter kvantemekanikkens love.

Dette kan blandt andet udnyttes til at udveksle information 100 % sikkert eller ultimativt til en kvantecomputer, der kan udføre beregninger langt hurtigere end vore dages supercomputere.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109