23948sdkhjf

Køb af nye kampfly får det endelige grønne lys

Finansudvalget har nu godkendt regningen på 16,37 mia. kr. for køb af 27 nye F-35 kampfly

Et flertal i Folketinget har torsdag givet det formelle grønne lys til at påbegynde indkøbet af de 27 nye F-35-kampfly til en samlet indkøbspris af 16,37 mia. kr.

Ritzau erfarer, at medlemmerne af Folketingets Finansudvalg har tiltrådt det aktstykke, hvori Forsvarsministeriet har bedt om lov til at bruge de mange penge.

Dermed er der sat punktum for det langstrakte forløb.

Egentlig skulle indkøbet af nye kampfly til at erstatte de aldrende F-16-jagere være sket allerede for ti år siden.

Men så kom finanskrisen.

Og så blev det ifølge Henrik Breitenbauch, leder af Center for Militære Studier på Københavns Universitet, op ad bakke at sælge idéen om at købe fly for milliarder.

- Jeg tror, at rationalet bag ministerdørene har lydt, at det var svært at bære købet af kampfly igennem over for befolkningen på et tidspunkt, hvor man skulle skære ned på velfærd, siger han.

Derfor udskød daværende forsvarsminister Søren Gade kampflyindkøbet flere gange, før hans efterfølger Gitte Lillelund Bech i 2010 satte det helt på pause.

Først i juni 2016 besluttede et flertal bestående af Venstre, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Radikale at købe de amerikanske kampfly - en beslutning som altså nu også er finansieret.

Frem til 2050 ventes de 27 nye kampfly i alt at komme til at koste cirka 57 mia. kr. i indkøb og drift.

Dermed er der tale om det største enkeltstående statslige indkøb nogensinde.

/ritzau/

Læs mere om: F-35
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079