23948sdkhjf

Tuner-teknologi skal løfte dansk mobilforskning

Nyudviklet amerikansk teknologi bliver en af de magiske ingredienser i mobil-forskningsprojektet ”SAFE”, som netop er sparket i gang i Aalborg.
SAFE-projektet (”Smart Antenna Front End”) har en erklæret målsætning om at revolutionere teknologien bag mobil-antenner og gøre dem mindre, billigere og mere strømbesparende, uden at det går ud over kvaliteten. Højteknologifonden støtter projektet med 25 mio. kr., og ved åbningsceremonien i Molex’ laboratoriespækkede faciliteter understregede fondens underdirektør Trine Aabo Andersen betydningen af det internationale perspektiv:

- Med det her projekt tiltrækker I nye arbejdspladser og muligheder til Danmark, og det er et meget vigtigt formål for de projekter, vi støtter i Højteknologifonden. De store ambitioner ledsages naturligvis af høje forventninger, så vi vil spændt følge jeres arbejde med at starte en ny æra på et område, hvor Nordjylland og Aalborg Universitet i forvejen har en meget stærk position.

One size fits all
Projektpartneren WiSpry har siden etableringen i 2002 rejst over 100 mio. kr. i venture kapital, og pengene er investeret i udvikling af selskabets unikke tuner-teknologi, som gør én antenne i stand til at modtage vidt forskellige typer signaler. Dermed kan selskabets teknologi blive it-branchens pendant til beklædningsindustriens strækbare spandex-stoffer, hvor ”one size fits all”

- Vi har brugt mange penge på at udvikle og beskytte vores teknologi og gøre den fleksibel og skalerbar. SAFE-projektet er en enestående mulighed for os til at vise, at vores teknologi kan dét, vi lover. Derfor er det en stor ære og en spændende og unik chance for os at være en del af det stærke team, som skal skabe en komplet platform. Vi vil ændre spillets regler og gøre noget, som er afgørende anderledes, fortæller WiSpry-grundlægger og direktør Jeff Hilbert, som i forbindelse med projektet etablerer WiSpry’s første udenlandske afdeling i Aalborg i tæt tilknytning til universitetet.

Jeff Hilbert er vant til, at der bliver stillet spørgsmålstegn ved selskabets teknologiske løfter og ”one size fits all” princippet.

- Folk spørger om to ting. Dels om det overhovedet kan lade sig gøre, og dernæst om vi kan lave det, så det er pålideligt. Svaret er ja og ja, lyder det selvsikre svar fra WiSpry-direktøren, som har selskab af sin tekniske direktør Arthur Morris under opholdet i Aalborg.

Nødvendig udvikling
Lederen af Molex’ forskningsafdeling i Nørresundby, RF research manager Morten Christensen, ser det nye projekt som et naturligt og nødvendigt næste skridt i en udvikling, der begyndte dengang mobiltelefon-antenner var synlige komponenter, som kunne trækkes ud for at forbedre rækkevidden.

- Næste skridt var de integrerede eller ”usynlige” antenner inde i apparaterne. Dét, vi kigger på nu, er at få modtagelsen af alle båndbredder og radioteknologier ind i én lille enhed, der dækker alle de frekvensbånd, som markedet ønsker. Den skal laves på en måde, så antennerne fungerer upåvirket af, om de bliver puttet ind i en lille mobiltelefon, en tablet-pc eller en bærbar computer, og det bliver en kæmpe udfordring, forklarer Morten Christensen.

Han og kollegerne har tidligere haft ambitioner i samme retning, men de har manglet de afgørende komponenter og muligheder, som samarbejdet i SAFE-projektet nu tilvejebringer.

- Vi skal lave en ret, hvor alle de deltagende partnere leverer de ingredienser, de er bedst til. WiSpry’s teknologi åbner for nye måder, hvorpå man kan tune antennen, og det har vi ikke tidligere været i stand til. Derfor tror jeg, at vi kan knække den her nød i løbet af de kommende fire års intensive arbejde med projektet, siger Morten Christensen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.484