23948sdkhjf

Odense-firma på kurs mod månen med millionkontrakt i hånden

Danish Aerospace Company skal bygge nyt avanceret træningssystem til astronauter. Går alt efter planen ender det danskproducerede udstyr i kredsløb omkring månen

Danish Aerospace Company (DAC) har indgået en kontrakt med den europæiske rumorganisation, ESA, om at udvikle og bygge et ny avanceret og multifunktionelt træningssystem til astronauter. ESA og NASA planlægger at teste dette udstyr på den Internationale Rumstation i slutningen 2019, samt lancere og teste den fulde model – med det komplette sortiment af motionsfunktioner – omkring et år senere. Det kan åbne for mulig fremtidig anvendelse på International Lunar Orbital Platform eller "Gateway" som NASA, ESA og deres internationale partnere planlægger at etablere og sende i kredsløb omkring Månen. 

Ifølge kontrakten med ESA vil DAC udvikle og bygge en tidlig ”Flight Model" til de indledende tests, og efterfølgende en fuld Flight Model til rummet, samt flere modeller til referencemålinger og træning på Jorden. DAC vil også bistå med support fra Jorden, når udstyret testes i rummet samt ved vedligeholdelse af udstyret.

DACs direktør Thomas A. E. Andersen vil overfor fyens.dk ikke være mere konkret om kontrakten, end at den er på et tocifret millionbeløb. Går alt efter planen kan indtjeningen dog vokse en hel del. 

Udviklet på en prototype i nogle år
Træningsudstyret er unikt, da der her kombineres flere motionsfunktioner i ét integreret, kompakt system. Dette udstyr er velegnet til fremtidige bemandede missioner til Månen og andre fjerne destinationer, hvor astronauter skal motionere regelmæssigt og under trange forhold. 

Det nye træningsudstyr kombinerer cykling, roning og vægtløftningsøvelser i én kompakt enhed med en vægt på omkring 110 kilo, plus tilbehør og vedligeholdelsesmateriel. Dette vil også vil også omfatte et nyt mindre medicinsk udstyr til overvågning og måling astronauternes kondition.

- Vi har udviklet på denne type motionsteknologi gennem prototyper de par år. Vi ser nu frem til at bygge en flight model og teste den på rumstationen. Vores lange erfaring vil komme os til gavn, når vi skal finjustere vores træningssystem, så det – hvis det bliver valgt – kan opfylde træningsbehovet fra astronauter som skal besøge på den planlagte Lunar Gateway, forklarer Thomas A. E. Andersen, DACS direktør. 

Har en fod ude i det kommerciel rummarked
- Desuden er DAC’s plan at udvikle motions- og måleudstyr til rummet til brug for det kommercielle rummarked, hvor der bliver udviklet kommercielle rummoduler, som skal flyves og bebos ved tilkobling til rumstationen eller alene i lavt kredsløb om Jorden, tilføjer DAC-direktøren.

DAC er en af de meget få virksomheder i verden, der bygger træningsudstyr til brug i rummet. De sidste mange år har firmaet udviklet nye prototyper af det kompakte multifunktions motionssystemer, som understøtter de krav, som fremtidige bemandede rummissioner stiller. Arbejdet er udført i samarbejde med blandt andet Syddansk Universitet via deres projekt The Lighthouse: RoboTrainer-One og med Training Technology Lab på Mærsk McKinney Møller Instituttet i Odense.

ESA har bedt DAC om at anvende denne nye teknologi til at bygge de nye flight modeller, som kan testes og bruges på den Internationale Rumstation. Dette har resulteret i denne kontrakt, som er en af DACs største kommercielle kontrakter de senere år.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109