Elektronik DK Metal DK Byggeri DK Energi DK Transport DK Detail DK Metal SE Metal NO
 

Send til en kollega

Ketchupeffekt på vej i investeringerne

- Af Redaktionen

Industriens forventninger til investeringsniveauet er hævet fra et plus på 8 procent i oktober 2011 til nu et plus på 25 procent.

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at industrien forventer en stigning i investeringerne på 25 procent i 2012.

Hvis dette holder blot nogenlunde, kommer Dansk Erhvervs spådom om en ’ketchupeffekt’ i investeringerne i 2012 til at holde stik.

Der er også hårdt brug for øgede investeringer, eftersom det danske kapitalapparat aldrig har været mere nedslidt end nu, påpeger cheføkonom i Dansk Erhverv, Bo Sandberg:

- Det er glædeligt, at industrien forventer et investeringsløft på 25 procent i 2012 – og glædeligt at disse forventninger er bredt funderet og således dækker både de langsigtede investeringsgoder og især den mere kortsigtede fremstilling af ikke-varige forbrugsgoder, som er en vigtig indikator for privatforbruget, siger Bo Sandberg.

Forventer BNP-vækst på omkring 2,0 procent
Hos Dansk Erhverv forventer man, at et betydeligt løft i investeringerne vil medvirke til en pæn BNP-vækst i 2012:

- Vi er for længst holdt op med at forvente en ’ketchupeffekt’ i privatforbruget, men meget tyder på en positiv ’ketchupeffekt’ i erhvervsinvesteringerne i 2012 og 2013, hvor noget af det akkumulerede investeringsbehov udløses. Dagens tal fra Danmarks Statistik styrker den forventning, fortsætter Bo Sandberg.

I 2011 var det alene en bundsolid eksportsektor, der sørgede for vækst i økonomien. Eksporten vedbliver at være en vigtig økonomisk motor i 2012, hvor Dansk Erhverv forventer, at også stigende investeringer, privatforbrug, international økonomi og engangseffekter fra kickstart og efterløn vil løfte BNP-væksten i 2012 op i omegnen af den langsigtede trendvækst på 2,0 procent.

- Investeringerne har hverken før eller under krisen holdt trit med afskrivningerne. På bundlinjen har det samlede produktionsapparat aldrig – siden statistikkens start i 1966 – været så nedslidt, som det er nu. Det vil – sammen med efterspørgselsfremgang på hjemmemarkedet og den negative realrente – føre til stigende erhvervsinvesteringer i 2012, slutter cheføkonomen.

Skriv kommentar
Populære artikler

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Der er allerede 4.545 modtagere.
Se det seneste nyhedsbrev.
Følg os via:


Se alleMedlemmernes egne nyheder

Er dit operatørpanel gået i sort, så er hjælpen nær.

24. november 2015 10:08
Pro-Consult A/S

Har du tænkt over at du ved reparation af dit defekte operatør panel, både kommer hurtigere og billigere op at køre igen, i forhold til indkøb af nyt.

Vil du udforske eks­portmu­lighe­derne i Indonesien, som fortsat har stor økonomisk vækst?

24. november 2015 08:44
Eksportforeningen

Kom med Den Danske Ambassade og eks­portnet­værke­ne Danish Fish Tech Group og Danish Marine Group på bu­siness-­to-bu­siness delegationstur til Jarkarta og Surabaya den 1.-4. februar 2016.

Medarbejdere er dyre!

24. november 2015 09:46
Profilpartners ApS

Det er dyrt at have folk ansat, og det bliver dyrere endnu, hvis man får ansat den eller de forkerte.

24. november 2015
23. november 2015
20. november 2015
19. november 2015