23948sdkhjf

Robotløsning skal håndtere 21 mio. blodprøver

LT Automation fra Hjallerup er blevet udvalgt til at udvikle en robotløsning til håndtering af ca. 21 mio. blodprøver om året.
Hvert år udtages ca. 21 mio. blodprøver, som sendes til hospitalslaboratorier i Danmark. Prøverne sendes på forskellige måder alt efter praktiske hensyn, traditioner og økonomi. For at opnå et retvisende analyseresultat er det optimalt, at en blodprøve undersøges inden for maksimalt fem-seks timer, samt har en bestemt konstant temperatur under transporten til laboratorierne. Langtfra alle laboratorier kan overholde kravene til tid og temperaturforhold under forsendelse. Det betyder længere svartider, risiko for fejldiagnosticering og en uhensigtsmæssig udnyttelse af fagpersonalets ressourcer, idet der skal tages nye prøver.

Udviklingen af ”Den Intelligente Forsendelseskasse” vil optimere denne proces ved at standardisere forsendelsen, automatisere modtagelse, udpakning og sortering af prøver på sygehusenes biokemiske laboratorier. Desuden vil sporbarhed af prøven fra udtagning til analyse på laboratoriet og overvågning af temperatur under transporten sikre bedre resultater af analyserne og mindre risiko for fejldiagnosticering af patienten.

Ekspert i automatisering og robotteknologi
LT Automation er med i projektet grundet sin viden og erfaring inden for robotteknologi og automatiseringsprocesser.

For LT Automation bliver den konkrete opgave, at udvikle en robotløsning, som skal kunne åbne den intelligente forsendelseskasse, udtage prøver heraf, genlukke og stable til genanvendelse og placere dem i stativer til videre sortering på sorteringsanlæg. Der venter altså en uhyre kompliceret og nyskabende udviklingsproces forude. Direktør i LT Automation, Lasse Thomsen fortæller:

- Vi ser frem til at skulle udvikle en prototype, hvor vi deltager i alle faser af udviklingsforløbet, lige fra udvikling af overordnede automatiseringskoncept, til konstruktion, montering, robotprogrammering samt realisering og indkøring af udstyr. Det er en spændende og nyskabende ide.

Foruden LT Automation, som står for automatisering af håndtering af prøverne, er der virksomheder med i projektet, som står for udvikling af forsendelseskassen og udvikling af et intelligent sporbarheds-it-system. Udviklingen af ”Den Intelligente Forsendelseskasse” vil foregå i et tæt samarbejde mellem de involverede hospitaler.

Kan få stor betydning for Danmark
Hvis Danmark kan udvikle sådanne løsninger, kan det give adgang til et globalt milliardmarked for sundhedsteknologi, hvilket betyder et potentiale for både eksport og jobs.

- Vi hører dagligt om prioriteringen af velfærdsteknologi fra regeringens målsætning frem mod 2020, som skal være med til at skabe vækst i Danmark. Derfor er vi meget stolte hos LT Automation over, at vi skal være med til at nå dette mål. Der er et stort potentiale for at forbedre konkurrenceevnen samt fastholdelse af jobs i Danmark ved at automatisere, ikke mindst i fremtidens velfærdsløsninger, siger Lasse Thomsen.

Fakta:
Projektbudget: 7.156.010 kr., hvorfra støtte fra Fornyelsesfonden er 4.065.909 kr.
Projektperiode: 01.01.2013-31.12.2014
Projektpartnere: Aalborg Sygehus, Odense Universitets Hospital, Innovationsnetværket RoboCluster, Farusa Emballage, Intelligent Systems, Balluff, LT Automation.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.207