23948sdkhjf

Oticon-specialist skruer op for lydforskningen på AAU

Ligesom B&O’s forskningschef Søren Bech, bliver en af Danmarks førende eksperter i høreapparater og digital signalbehandling bliver nu også deltidsprofessor på AAU.
Den 42-årige civilingeniør Jesper Jensen fra Oticon har fået lov til at dyrke sin passion for forskning i et usædvanligt professor-bijob, som både skal gavne hans egne, universitetets, virksomhedens og dansk lydindustris interesser.

- Inderst inde er jeg forsker, og jeg er drevet af nysgerrighed og af lyst til at få endegyldige svar på fundamentale spørgsmål. I virksomheder er det sjældent nødvendigt med endegyldige svar for at lave produkter, man kan få solgt, så aftalen med Aalborg Universitet giver bedre plads til den side af mig, fortæller Jesper Jensen om ordningen, som indebærer, at han skal lægge 80 procent af sin arbejdstid hos Oticon og 20 procent hos Aalborg Universitets Institut for Elektroniske Systemer.

Den nyudnævnte professor er taknemmelig for, at Oticon giver ham mulighed for at forfølge den personlige drøm om forskning og fordybelse. Men der er også åbenlyse fordele for virksomheden.

- Det er ikke for mine blå øjnes skyld. Sådan spiller klaveret ikke. Det handler kort og godt om forretning. Oticon håber på at få adgang til den nyeste viden og ekspertise. Selv om der i Oticon er mange dygtige mennesker ansat, kan vi ikke selv dække alle områder. Desuden er høreapparatbranchen en lidt lukket verden, og det er sundt at få andre øjne på tingene. Den gyldne idé kommer ofte fra en uventet vinkel, når man samarbejder med folk fra et andet felt. Det får vi mulighed for i det her universitetssamarbejde, siger Jesper Jensen.

Velkommen forstærkning
Forkærligheden for forskning er i forvejen en rød tråd gennem Jesper Jensens karriere. Han er uddannet på Aalborg Universitet, hvor han også tog sin ph.d.-forskeruddannelse under vejledning af nogle af de folk, han nu bliver kollega med. Efterfølgende har han under syv års ansættelse på Det Tekniske Universitet i hollandske Delft og seks år i Oticon været flittig deltager i forskningsprojekter og vejleder for ph.d.-studerende.

Bedrifterne er blevet bemærket af professor og sektionsleder Søren Holdt Jensen fra Aalborg Universitets Institut for Elektroniske Systemer, som tog initiativ til at knytte Oticon-eksperten til sin forskergruppe i Multimedie Information og Signalprocessering (MISP) med en deltidsansættelse som professor:

- Jesper er en af de førende signalbehandlere inden for høreapparatindustrien. Han spiller en central rolle i Oticons egen forskning, og han er virksomhedens primære kontaktperson til andre universiteter. Så ved at knytte ham til vores gruppe, får vi forstærket vores profil væsentligt inden for tale- og audiosignalbehandling.

Søren Holdt Jensen lægger også vægt på, at hans nye professorkollega er medopfinder på et stort antal patenter og en aktiv deltager i det videnskabelige samfund på signalbehandlingsområdet. Desuden er Oticon en interessant og god samarbejdspartner:

- Vores forskningsgruppe har i forvejen haft et uformelt samarbejde med Oticons signalbehandlere gennem en lang årrække. De senere år har vi haft flere erhvervsforskere fra Oticon, og nu bliver båndene endnu tættere. Målet med at ansætte Jesper Jensen er at sætte yderligere fokus på forskning i signalbehandlingsalgoritmer til fremtidens høreapparater. Den danske høreapparatindustri sidder på cirka 40 % af verdensmarkedet, og Oticon er den største danske høreapparatvirksomhed med mange specialister og flere end 25 ingeniører, der har en ph.d.-grad i signalbehandling, oplyser Søren Holdt Jensen.

Særpræget ansættelse
Løsningen med at ansætte en højtprofileret specialist fra erhvervslivet som universitetsprofessor på deltid er en ny model, som har påkaldt sig stor opmærksomhed. B&O’s forskningschef Søren Bech er tilknyttet samme sektion på Aalborg Universitet på lignende vilkår, og konstruktionen er i regeringens nye innovationsstrategi fremhævet som en anderledes måde at skabe strategiske partnerskaber mellem universiteter og virksomheder.

Ordningen baner vej for noget, som ellers ikke ville kunne lade sig gøre. Men Jesper Jensen er også opmærksom på, at den rummer udfordringer. Den største gælder tiden.

- Det er klart, at det kan blive et problem at nå alt det, jeg gerne vil hos både Oticon og på universitetet, når man som jeg også har to små børn. Men Aalborg Universitet har været meget fleksibel med, hvor og hvornår jeg skal arbejde, for ellers ville det ikke kunne lade sig gøre. Håbet for alle parter er naturligvis, at vi finder en synergi og et overlap, så man høster to gange til glæde for både Aalborg Universitet og Oticon, siger Jesper Jensen.

Han tror på, at det kan lade sig gøre, fordi udvikling af høreapparater under alle omstændigheder er en multidisciplinær proces, hvor mange forskellige områder skal forenes:

- I mit arbejde hos Oticon har jeg fokus på at udvikle signalbehandlingsalgoritmer, der forbedrer lydoplevelsen for høreapparatbrugeren med udgangspunkt i audiologisk baggrundsviden. Oticon har stor viden om samspillet mellem audiologi og signalbehandling, og jeg ser frem til at bringe den viden ind i forskningssamarbejdet med AAU.

Ud over egen forskning og vejledning vil han i sin nye position gøre en indsats for, at flere unge vælger at uddanne sig på det ingeniørområde, som den danske lydteknologi-branche efterspørger:

- Vi savner folk med den rigtige baggrund. Så forhåbentlig kan min gang på universitetet skubbe i retning af, at vi får uddannet flere, der ved noget om akustisk signalbehandling. Ikke kun til Oticon men til hele vores industri i Danmark, som blandt andet også tæller B&O, to andre høreapparatvirksomheder og et hav af højtalervirksomheder. Så der plejer jeg branchens interesser, slutter Jesper Jensen.
Kommenter artiklen
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11