23948sdkhjf

24 virksomheder bejler til milliardordre

Det udløser ordrer til den danske industri på mellem to og tre milliarder kroner, når Forsvaret skal købe en ny helikopter.
Spillet om milliarderne er i gang.

Tirsdag mødtes repræsentanter for amerikanske Lockheed Martin/Sikorsky med 24 danske virksomheder for at drøfte mulige samarbejdstaler for fremtiden.

Årsagen er den, at Forsvaret skal købe nye helikoptere til at afløse søværnets mere end 30 år gamle otte LYNX-helikoptere, og den slags kaster store penge af sig til den hjemlige industri.

Ordren forventes nemlig at koste Forsvaret mellem to og tre milliarder kroner, og ifølge de gældende regler forpligter en udenlandsk ordretager sig til at investere et tilsvarende beløb hos de danske forsvarsrelaterede virksomheder.

Ordreindtægt skal reinvesteres
Denne praksis har længe været udbredt hos især de små lande i Europa, og siden 2005 har den været lovfæstet herhjemme i Erhvervsfremmeloven, hvor den gælder alle ordrer til en værdi af mere end 25 mio. kr.

Med andre ord: hvis Forsvaret placerer ordrer for 2,5 mia. kr. hos en udenlandsk leverandør, skal denne altså investere et tilsvarende beløb hos en eller flere af de 41 danske virksomheder, der er medlem af forsvarsindustrivirksomheders sammenslutning FAD – på engelsk kaldet Danish Defence & Security Industries Association.

- Vi taler om to til tre milliarder kroner, så har man som skatteborger en forventning om, at det giver vækst, fremdrift og arbejdspladser også i det danske samfund, siger Jan Falck-Schmidt, formand for FAD, til DR om ordningen, der populært betegnes ”modkøbsaftaler”.

Skarp kritik fra Rigsrevisionen
Ordningen har tidligere mod stor modstand fra både EU og hjemlige jurister, der mener, at den medvirker til indirekte statsstøtte af forsvarsindustrien.

Og midt i sidste måned leverede Rigsrevisionen en sønderlemmende kritik af Forsvarets ageren i perioden fra 2007 til 2010, hvor man ifølge en revisionens opgørelse har undladt at oplyse om kontrakter til store værdier, som de danske virksomheder dermed er gået glip af i form af modkøbsaftaler.

Medfører længevarende samarbejde
Rigsrevisionens 26 sider lange rapport fik straks forsvarsminister Gitte Lillelund Bech til at tage kritikken til sig, så der er store forventninger til, at kontrakten denne gang reelt vil kaste store ordrer af sig til den hjemlige industri – ikke bare på den korte bane, men også på sigt.

- Vores erfaring er, at når man starter den slags samarbejde på den rigtige måde, så tager det tid, men du kan også have et samarbejde i meget lang tid, så du taler om partnerskaber der kan løbe ti-tyve år, egentlig ubegrænset tid, siger FAD-formand Jan Falck-Schmidt.

Kontraktforhandling efter sommeren
Foruden Lockheed Martin/Sikorskys MH60-R Seahawk-helikopter er Agusta Westland (AW159 Lynx Wildcat) og Eurocopter (AS565 Panther) med i opløbet om at vinde ordren til det danske forsvar.

Allerede i juni 2007 udsendte Forsvaret en såkaldt Request For Information, som skal undersøge mulighederne for at indkøbe nyt materiel.

Herefter fulgte en række af standardprocedurer og først i april modtog man anden del af den såkaldte Request For Proposal, som det herefter vil tage 3-4 måneder at evaluere.

Kontraktforhandlingerne med de foretrukne leverandører forventes derfor først påbegyndt på den anden side af sommeren.

Se Forsvarets egen tidslinje over forløbet her .

Fakta: Rigsrevisionens kritik af Forsvaret
I marts 2011 udsendte Rigsrevisionen ”Beretning til Statsrevisorerne om modkøb ved køb af forsvarsmateriel hos udenlandske leverandører”.

Heri rettede Rigsrevisionen en skarp kritik af Forsvaret, som i perioden fra 2000 til 2009 havde opgivet kontrakter til en værdi af 20 mia. kr., men som ifølge Rigsrevisionen havde undladt at opgive flere store ordrer samt i perioden fra 2007 og frem havde strammet på reglerne i en grad, så omfanget af modkøbsaftaler dykkede til bare en halv milliard kroner om året.

Læs Rigsrevisionens rapport her.

Fakta: De 41 medlemmer af FAD
Aalborg Aluminium Industri ApS, AM3D A/S, Brüel & Kjær Sound & Vibration Measurement A/S, Bruhn NewTech A/S, Composhield A/S, Copenhagen Group A/S, CST, Copenhagen Sensor Technology A/S, CORENA Holding A/S, Danish Aerotech A/S, Dantherm Air Handling A/S, DC-Supply A/S, Denex A/S, Falck Schmidt Defence Systems A/S, GateHouse A/S, GoApplicate A/S, GPV International A/S, A/S HAI Horsens, HMK Industri A/S, Hobro Maskinfabrik ApS, HPI Electronics A/S, HS - Composite ApS, Hydrema Export A/S, IFAD TS A/S, Kvisgaards Maskinfabrik A/S, Multicut A/S, Napatech A/S, NIRAS DEMEX A/S, NKT Photonics A/S, Noliac A/S, Precotech A/S, Printca ApS, RESON A/S, Saab Danmark A/S, Scandinavian Avionics A/S, Scanfiber Composites A/S, SIMA Innovation ApS, Systematic A/S, Tencate Advanced Armour Danmark A/S, Terma A/S, Weibel Scientific A/S, ZENITEL Denmark A/S

Læs FAD’s artikel om køb og salg af materiel til forsvaret her.

© Fotos: Søværnet.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078