23948sdkhjf

Lodam giver opskriften på vild vækst

Sønderborg-virksomheden løfter lidt af sløret for, hvordan man fordobler omsætningen og udvider medarbejderstaben med 50 procent på bare et enkelt år.
Lodam Electronics omsatte i 2006 for under 75 mio. kr. og havde cirka 20 ansatte.

I 2010 var omsætningen på over 150 mio. kr., og virksomheden havde cirka 40 ansatte.

En imponerende vækst, som dog blegner ved siden af forventningerne til 2011, som lyder på en fordobling af omsætningen samt 65 ansatte ved udgangen af året.

Tysk koncern en solid platform
Electronic Supply spurgte Kristian Strand, der har været adm. direktør i selskabet siden sommeren 2008, om hemmeligheden bag succesen.

- Det er altid en kombination af at være heldig og dygtig. Vi har været heldige at komme ind i et marked og med nogle kunder, der oplever vækst. Siden 1998 har vi grundlæggende arbejde med energieffektivitet og energioptimering, som er et område, der har fået enormt meget politisk fokus de seneste år, lyder det indledende og lidt beskedent fra direktøren.

Han tilføjer, at indlemmelsen i den tyske koncern Bitzer SE i 2007 gav Lodam en solid platform for yderligere vækst. Siden da har udviklingen altså for alvor taget fart.

- Vi er selvfølgelig afhængige af, hvordan det går ude i verden. Men vi er også begunstigede af, at vi kan lave en hel del internt salg i Bitzer-gruppen. Vi sourcer flere ting ind og outsourcer mange produktionsprocesser, fortæller Kristian Strand.

Tror på vidensdeling
Han taler om en special ”Lodam-ånd” på virksomheden i Sønderborg, og det virker tydeligt, at der er massivt fokus på personalepleje.

- Vi har en meget moderne stil, der handler om frihed under ansvar. Et eksempel: da jeg startede, skulle alle fakturaer omkring mit bord. Og så skulle jeg gå rundt til alle og spørge, om de nu havde brugt de og de beløber. I dag er opgaverne uddelegeret, så folk har deres egne budgetter, siger Kristian Strand, som også lægge vægt på en nærmest flad struktur.

- Vi sidder to og to eller flere på kontorerne, fordi vi tror på vidensdeling. Der er heller ingen faste parkeringsbåse eller pladser i kantinen. Det er små ting, men de skal signalere, at alle på lige fod har noget at bidrage med. Af samme grund er alle også ansat på funktionærlignende kontrakter, så man får den samme ”pakke” med pensionsvilkår og så videre. Vi kører desuden med overskudsdeling, som kører fladt ud i butikken og er baseret på månedsløn. Det kan give op til halvanden månedsløn ekstra, pointerer Kristian Strand.

Drikker fadøl med erhvervslederne
Overskudsdelingen er dog ikke den eneste håndgribelige medarbejderbonus hos Lodam.

- Gennem vores sportssponsorater får vi jo en række billetter. SønderjyskE spiller i Ligaen i herrehåndbold hernede, så det har selvfølgelig stor interesse blandt medarbejderne. Men modsat mange andre virksomheder lader vi ikke bare direktionen få vores VIP-billetter, men trækker i stedet lod. Så der kan sagtens stå en gut fra produktionen hos Lodam og drikke fadøl med lederne fra det lokale erhvervsliv i pausen af sådan en håndboldkamp, fortæller Kristian Strand med et grin.

Det lyder næsten filantropisk, men ifølge direktøren er der såmænd en mening med venligheden. For i sidste ende skaber den en god virksomhedskultur, og så er medarbejderne i øvrigt Lodams mest værdifulde ressource.

- Vores klart vigtigste asset er medarbejderne. Vi ejer ikke selv bygningerne, vi ejer ikke selv produktionsapparaterne. Men vi ejer vores know-how. Så det passer vi altså godt på, konstaterer direktøren og giver dermed en god forklaring på Lodams vilde vækst.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094