23948sdkhjf

Hvad er relativ luftfugtighed?

| Medlemsnyhed | Indrykket af Condair A/S

Relativ luftfugtighed skal, for menneskers vedkommende, ligge mellem 40-60 %, men det er sjældent tilfældet, især ikke her om vinteren. Men hvad betyder begrebet relativ luftfugtighed?

Hvad er relativ luftfugtighed?

Når man taler om luftfugtighed, er det i første omgang nødvendigt at skelne mellem relativ luftfugtighed og absolut luftfugtighed. Luft kan absorbere forskellige mængder fugt ved forskellige temperaturer. Overordnet set kan man sige, at jo højere temperaturen er, jo mere fugt kan luften absorbere. Ydermere er der et bestemt punkt ved hver temperaturgrad, hvor det ikke er muligt for luften at absorbere mere fugt. Dette punkt er kendt som ”mætningspunkt” eller ”dugpunktet”. Kondensat begynder at opstå ved dette punkt. I modsætning til den relative luftfugtighed, beskriver begrebet ”absolut luftfugtighed” den præcise mængde fugt, som luften indeholder, angivet i antal gram af vand pr. kilogram luft (g/kg).

Tør luft suger fugt fra mennesker

Eftersom tør luft forsøger at absorbere mere fugt, opsuger den også fugten fra sine omgivelser - herunder de mennesker, som befinder sig i dem. Dette fører til problemer såsom hudkløe, tørre øjne, hovedpine og træthed. Det optimale temperaturinterval indendørs ligger mellem 21 °C og 22 °C med en relativ luftfugtighed, der ligger mellem 40% og 60%. For at løse problemet med tør luft kan man benytte sig af luftbefugtning.

Nogle mennesker oplever tegn på dehydrering ved niveauer af relativ luftfugtighed på under 30% såsom dem, der opstår ved opvarmning af bygninger om vinteren. Dette fører til udtørring af slimhinder, som derefter ikke længere hurtigt kan videretransportere støv, snavs og bakterier væk fra de påvirkede personers luftveje.

 

Bliv klogere på relativ luftfugtighed og meget andet med Condairs tekniske artikler.


Skriv kommentar

Medlemsnyhed

Indrykket af
Condair A/S

Parallelvej 2
8680 Ry
Danmark
Condair A/S

Billeder & videoer

Send til en kollega

0.062